Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Realitní investor má velké plány na Karlovarsku. Chystá miliardový park

Investorská společnost Accolade staví v Karlovarském kraji další tři budovy, jejichž hodnota má dosáhnout téměř devíti miliard korun. Ve výstavbě je například logistická hala u Chebu, která bude podle prohlášení firmy největší v České republice. Společnost se zaměřuje na okolí Chebu a Ostrova. Aktivity skupiny v regionu vedou k růstu mezd a širší nabídce práce, uvedl ředitel Milan Kratina.

Accolade aktuálně buduje na Chebsku přibližně 300 tisíc metrů čtverečních nových průmyslových ploch. Největší distribuční centrum v ČR by zde mělo vzniknout na 233 tisících metrech čtverečních zhruba do dvou let. Pronajímat by si ho měli majitelé světové módní značky, která by do regionu měla přivést více než tisíc pracovních míst.

Hala bude situována v parku Cheb, který pro Accolade dlouhodobě představuje největší investici v regionu. Jeho hodnota je téměř pět miliard korun a v minulosti byl několikrát oceněn jako nejlepší a nejzelenějších ve střední Evropě. Dalšími nájemci parku jsou společnosti Tchibo, DHL, BWI, TFS či Nexans.

„Ve výstavbě je také areál Okrouhlá (park Cheb East) nedaleko obce Okrouhlá, který do budoucna nabídne zhruba 80 tisíc metrů čtverečních a svými parametry karlovarskou infrastrukturu rozšíří a ještě tak posílí její pozici nejstrategičtějšího místa pro západní trhy," uvedl Kratina.

Průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji, kde žije přibližně 295.000 obyvatel, patří dlouhodobě k nejnižším ze všech krajů. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v první čtvrtletní letošního roku 35.010 Kč. V Praze, kde jsou mzdy nejvyšší, je 52.814 korun, tedy téměř o 18 tisíc vyšší než v Karlovarském kraji.

V současnosti patří do portfolia Accolade v regionu osm dokončených budov s 12 nájemci. Hlavní činnost skupiny se dosud soustředila okolo města Cheb, kde jsou tři průmyslové parky. Aktuálně Accolade rozšiřuje svou působnost také do Ostrova, kde se počítá se dvěma novými areály, jejichž hodnota by se do budoucna měla blížit téměř šesti miliardám korun.

Park v Ostrově, který vznikl revitalizací jednoho z největších brownfieldů v Česku, se bude po dokončení skládat ze dvou hal o celkové ploše 120 tisíc metrů čtverečních. První budova byla nedávno dokončena a předána nájemcům. Větší část prostor si pronajala německá společnost Amphenol, patřící mezi světové výrobce elektrických konektorů a kabelových svazků. Zbylé prostory zaplnila česká e-commerce společnost Kokiska. Druhá budova v parku je nyní v přípravné fázi.

Ve druhém plánovaném areálu v Ostrově Accolade aktuálně připravuje první budovu, která má být do budoucna určená pro výrobu současných zaměstnavatelům v regionu. Accolade působí v Karlovarském kraji již deset let a patří mezi největší investory. Za tuto dobu zde investovala do téměř 300 tisíc metrů čtverečních výrobních, e-commerce a logistických prostor, jejichž hodnota přesahuje 7,5 miliardy korun. Kromě stavby hal se společnost v regionu podílí také na rozvoji místní infrastruktury. Vlastní například německou firmu, která vlastní podíly ve vodovodech, kanalizacích a teplárenství na Chebsku a Sokolovsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Accolade

Štítky Accolade, Výstavba, Průmysl, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Realitní investor má velké plány na Karlovarsku. Chystá miliardový park  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.