Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Zákon o ochraně dětí a rodiny bude podporovat i opozice, zaznělo na debatě po uvedení filmu Amerikánka

Připravovaný nový zákon o ochraně dětí a rodiny z dílny ministerstva práce a sociálních věcí má ve svých cílech podporu i opozičního hnutí ANO. Zaznělo to v Karlových Varech na debatě k problémům současného systému péče o děti a rodinu po uvedení filmu Viktora Tauše Amerikánka. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je už zákon v takové podobě, že by mohl být předložen na podzim vládě a pak do sněmovny. Stínový ministr Aleš Juchelka (ANO) slíbil, že na jeho přípravě bude s ministrem spolupracovat, a chce, aby se dotáhnul do konce, i kdyby se to nepodařilo v tomto volebním období.

V diskusi, které se zúčastnili zástupci vlády, opozice, kanceláře ombudsmana i zmocněnkyně pro lidská práva, se řešily nejpalčivější problémy současného systému péče o děti a rodinu. Jako zásadní problém vidí diskutující nízký podíl prevence, která by předcházela stavům, kdy už je nutné dítě z rodiny odebrat. „Prevence je nutná dříve, než už je na ni pozdě. Zároveň je ale nutné sladit a vzdělávat orgány, které o těchto záležitostech rozhodují, úředníky i soudce," uvedl Marian Jurečka.

Podle  Aleše Juchelky v Česku zatím chybí nějaký sjednocující hlas nebo prvek, který by připravované záměry a snahy o posun v oblasti péče o děti zastřešil a dokázal protlačit do popředí zájmu. Například snahy o transformaci dětských domovů jsou finančně náročné, a tak v Česku zůstává na 8000 dětí v ústavní péči, řekl Juchelka.

I vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková by uvítala jasného lídra, který by dokázal koordinovat snahy, jež často překračují hranice jednoho resortu. „To téma má ale zatím smůlu. „Děti nedokáží nahlas říct, jaké jsou jejich zájmy. My pak často k těm dětem přicházíme pozdě a jediné, co dokážeme nabídnout, je ústavní péče," uvedla.

I proto oceňuje Taušův film Amerikánka. „Ten film se na tyto problémy dívá očima dětí. Jich se musíme ptát na to, co by potřebovaly, musíme se ptát i jejich rodičů. Bohužel těm dětem utíká čas," uvedla zmocněnkyně pro lidská práva.

Film je o dívce, která prošla už za socialismu dětským domovem, pěstounskou péčí i nápravným zařízením pro mládež a v nových podmínkách po listopadové revoluci musí hledat své místo v životě a ve společnosti. Tauš snímek koncipoval i jako výzvu změnit podmínky péče o děti, které se za desítky let příliš nezměnily, byť se některé dílčí změny podařily. Premiéra filmu se odehrála v pondělí v Karlových Varech a byla součástí 56. Dětského a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově.

Ohodnoť článek

Štítky zákon o ochraně dětí a rodiny, Amerikánka, Marian Jurečka, Aleš Juchelka, Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákon o ochraně dětí a rodiny bude podporovat i opozice, zaznělo na debatě po uvedení filmu Amerikánka  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.