Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Vojáci ze tří zemí cvičí bojové střelby na drony v Doupově na Karlovarsku

Při mezinárodním cvičení Tobruq Arrows 2024 trénují nyní protiletadlovovou střelbu více než dvě stovky vojáků z Česka, Lotyšska a Slovenska ve Vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku. Vojáci si ve spolupráci s českým letectvem procvičují především střelbu na vzdušné cíle menších rozměrů, například na drony. Cvičení ve dne i v noci potrvá do 13. září.

„Naším hlavním úkolem je přímá podpora mechanizovaných jednotek, ať už lehké, nebo těžké brigády. Simulovaně na Doupově máme například pozemní tankovou brigádu, poskytujeme jim krytí. Staráme se o to, aby pozemní jednotky nebyly rozkrývány a napadány nepřítelem, průzkumnými nebo bojovými drony. Zkoušíme proces velení řízení, celý ten datový tok až po finální palebný prvek, ničení a následné informování a hlášení," řekl velitel strakonického 252. protiletadlového raketového oddílu Petr Řezníček..

Cvičení je vyvrcholením výcviku. Při něm vojáci absolvují kurzy a nácvik na trenažéru. Ten ale podle Řezníčka nenasimuluje situace zcela přesně. „Nenasimuluje nervozitu, samotný odpal a následnou ránu. Bojiště se dnes překlápí z vrtulníků a bitevníků do dronů. To, co my trénujeme, je být efektivní i proti nim. Dron je levnější, jeho použitím nenasazuji život pilota, jsem ve větší vzdálenosti," doplnil. Vojáci trénují i průzkum, zachycení dronů a schopnost komunikace se zahraničními kolegy. Například lotyšská jednotka má na Doupově dva palebné prvky a s vojáky ze Strakonic tu cvičí i ti ze Slovenska.

Během jednoho dne výcviku by mělo být vystřeleno podle Řezníčka zhruba 24 raket a dalších 18 raket odpalovaných takzvaně z ramene slovenskými vojáky, kterých je na Doupově 54. Českých vojáků tam cvičí 150 a spolupracuje s nimi i 15 Lotyšů. „Jedná se o jedno z největších cvičení za poslední roky, doplněné o mezinárodní spolupráci," doplnila mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích Jana Samcová. Pro vojáky ze strakonického útvaru je cvičení Tobruq Arrows 2024 i přípravou pro hodnocení podle programu NATO Tactical Evaluation, které je čeká v příštím roce.

Vojenský újezd Hradiště, známý také pod názvem Doupov podle své polohy v Doupovských horách, je s rozlohou 28.000 hektarů největším výcvikovým prostorem Armády České republiky. K výcviku vojáků slouží více než 70 let. V roce 2015 se jeho rozloha zmenšila zhruba o 5000 hektarů kvůli novému zákonu, který změnil hranice i dalších újezdů (Boletice, Březina a Libavá) a zcela zrušil Vojenský újezd Brdy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Armáda ČR/SkKySIO

Štítky vojenské cvičení, Doupov, bojové střelny, drony, Amáda ČR, armáda, vojáci, vojenský prostor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci ze tří zemí cvičí bojové střelby na drony v Doupově na Karlovarsku  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.