Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Lidé ze spreje proti vosám dělají improvizované plamenomety, způsobili tak už několik požárů

Do boje proti vosám vyráží lidé různě. Někteří sáhnou po spreji a pak jsou tu tací, co to chtějí ještě pojistit a aerosol prostě zapálí. Tento improvizovaný plamenomet ale může nadělat docela neplechu. Karlovarští krajští hasiči už vyjížděli k několika požárům, kdy se oheň rozšířil i do střešní konstrukce. Zároveň doporučují, aby si každý rozmyslel tuto taktiku likvidace obtížného hmyzu. Kromě požáru totiž hrozí i pokuta.

„V posledních dnech jsme zaznamenali několik požárů, jejichž příčinou byla neopatrnost při činnostech včelaření nebo při likvidaci vosích hnízd. Pro odstranění hnízd se běžně používají dostupné spreje. Likvidovat hmyz má účinná látka ve spreji, nikdy není možné používat tyto spreje zároveň jako zdroj pro tepelný účinek. Lidově řečeno, pokud použiji sprej a zapalovač, abych vytvořil něco jako plamenomet, tak riskuji nejen zranění, ale i vznik požáru,“ varuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Tento způsob použití je potvrzenou příčinou u několika požárů v poslední době, kdy se oheň rozšířil například do střešní konstrukce. Majitelé nemovitostí si tak sami mohou způsobit nemalé škody, ale navíc porušují i požární předpisy, za což mohou padat i pokuty.

„Zároveň nastalo období zaléčování včelích úlů a jejich součástí. Jednou z metod je síření pomocí sirných knotů či sirných svící. Jedná se o činnost s otevřeným zdrojem zapálení. I v tomto případě upozorňujeme včelaře na dodržování základních podmínek požární bezpečnosti při těchto činnostech, především dostatečného dozoru. I tato činnost stála za vznik požáru v rodinném domě,“ dodal Kasal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Karlovarského kraje

Štítky požáry, porušení požárních předpisů, likvidace vosích hnízd, plamenomet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ze spreje proti vosám dělají improvizované plamenomety, způsobili tak už několik požárů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.