Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Viggo Mortensen dnes převezme cenu filmového festivalu. Uvede i film, který režíroval a napsal k němu scénář

Viggo Mortensen už ve čtvrtek přijel do Karlových Varů a dnes převezme cenu Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede film Až na konec světa, pro který napsal scénář, režíroval ho a hraje v něm. O příjezdu jedné z hlavních hvězd 58. ročního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary informovail na síti X organizátoři.

Americký herec se stal slavným především rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů. Na zahajovacím večeru filmového festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede svůj snímek Až na konec světa.

Držitel mnoha ocenění Mortensen byl také nominován na Oscara a Zlatý glóbus a cenu BAFTA za roli svérázného otce netradiční rodiny z filmu Matta Rosse Tohle je náš svět a za úlohu mazaného podvodníka Tonyho v komedii Zelená kniha. Film Tohle je náš svět získal na MFF Karlovy Vary 2016 diváckou cenu deníku Právo.

Viggo Peter Mortensen se věnuje i hudbě a poezii. Všestranný umělec odstartoval hereckou kariéru v polovině 80. let, mimo jiné ve filmu režiséra Petera Weira Svědek nebo dramatech Rennyho Harlina Věznice a Davida Anspaugha Divocí koně.

Premiéru na dnešním zahájení festivalu bude mít znělka, jejímž hlavním protagonistou bude herec a producent Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. V budově Sparkasse začne výstava Stars by Tono Stano. Expozice fotografií Tona Stana představuje veřejnosti tradiční i dosud nepředstavené fotografie významných hostů festivalu, které vznikaly mnoho let. Na večerním koncertě vystoupí večer před hotelem Thermal britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma.

Festival každoročně představuje kolem dvou set filmů z celého světa. V soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedou organizátoři 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. Program je na stránkách festivalu.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen a Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan. Dalším hostem letošního festivalu bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha. Oscarový tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff v sekci Touha stát se Indiánem:Kafka a film. V porotě hlavní soutěže bude oscarový herec Geoffrey Rush, jenž si z festivalu před dvěma lety odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovy Vary International Film Festival

Štítky filmový festival, mezinárodní filmový festival, Viggo Mortensen, Aragorn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viggo Mortensen dnes převezme cenu filmového festivalu. Uvede i film, který režíroval a napsal k němu scénář  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.