Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Karlovarský kraj chce v roce 2023 hospodařit s rozpočtem 11,5 miliardy korun

Karlovarský kraj by měl v příštím roce hospodařit s rozpočtem s příjmy 9,17 miliardy korun a výdaji 11,5 miliardy korun. Schodek bude sloužit na předfinancování projektů, na které bude kraj zpětně čerpat dotace. Provozní rozpočet kraje ale bude výrazně přebytkový, o 359 milionů korun.

Rozpočet by měli zastupitelé schvalovat na prosincovém jednání, řekl včera novinářům hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Loni schválený rozpočet na letošní rok měl příjmy bezmála osm miliard korun a výdaje 9,5 miliardy korun.

„Provozní přebytek je plusový, zhruba na úrovni 360 milionů korun a my počítáme s tím, že asi 350 milionů korun přesuneme do Fondu budoucnosti na budoucí investice kraje. Pozitivní je růst daňových příjmů, je to nárůst zhruba o 850 milionů meziročně, který nám pomůže jednak saturovat vícenáklady, ať už energetické nebo osobní, které máme a budeme mít i příští rok a samozřejmě i doplní krajský Fond budoucnosti,“ uvedl hejtman.

Na investice chce Karlovarský kraj poslat v příštím roce 2,8 miliardy korun, z toho naprostou většinu pokryjí dotace. Měly by být zhruba o miliardu vyšší, než kraj plánoval investovat letos. Půjde například o dokončení Císařských lázní, které jsou financovány zčásti ze státních dotací, začne velká rekonstrukce domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku nebo se bude pokračovat ve stavebních pracích podle generelu Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech.

V příštím roce by se do Karlovarského kraje mohly dostat i první dotace na transformaci uhelného regionu. Na ní může Karlovarský kraj čerpat až šest miliard korun. Mělo by jít o investice, které pomohou kraji změnit zatím dominantní těžbu a zpracování uhlí na jiné obory. Peníze bude čerpat jak samotný Karlovarský kraj, tak i firmy a další žadatelé, kteří se na transformaci budou podílet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Karlovarský, Karlovarský kraj, dotace, investice, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce v roce 2023 hospodařit s rozpočtem 11,5 miliardy korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.