Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvalitu internetového připojení v Česku ovlivňuje home office i online výuka

Téměř třetině lidí v Česku se s přechodem velké části zaměstnanců na home office a online výuku žáků zhoršila kvalita připojení internetu. Vyplynulo to z průzkumu, který si v souvislosti s pandemií nechalo vypracovat Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nejvyšší spokojenost s domácím internetovým připojením měli obyvatelé Plzeňského kraje. Naopak nejméně spokojeni byli ti v Karlovarském kraji.

„Průzkum ukázal, že lidé jsou častěji ochotni si připlatit za super rychlý internet, který chce již 58 procent respondentů. A 45 procent lidí je ochotno ke svým současným výdajům za internet připlatit v průměru dalších 275 korun měsíčně,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Jak dále vyplynulo z průzkumu, zvyšující se nároky na připojení se projevují i tím, že přibývají optické přípojky, které umožňují rychlost přenosu dat až 1 Gb/s, který využívá 21 procent respondentů. Naopak pozvolna klesá kabelový a bezdrátový internet. Bezdrátové připojení i tak zůstává mezi respondenty dominantní, má ho 38 procent domácností. Uživatelé nyní stále více využívají rychlostí připojení nad 100 Mb/s. Na tuto rychlost dosáhlo 28 procent respondentů.

„Málokdo si před rokem dokázal představit, jak téměř ze dne na den vzroste význam internetového připojení v domácnostech. Kdy se na home office přemístí nemalá část kancelářské populace, a kdy se ve stejný čas zastaví život ve školách a výuka se přesune do online režimu. V těchto časech se domácí internetové připojení stalo klíčovým nástrojem, bez kterého se školní výuka a práce z domova neobejde. Oproti loňsku a v kontextu pandemie tak pozorujeme významný posun na trhu,“ říká Zbyněk Bolcek z poradenské skupiny, která zajišťovala průzkum.

Rychlost připojení se zvyšuje zejména proto, že téměř 77 procent respondentů nyní využívá domácí připojení pro práci z domova a 56 procent pro domácí výuku. Před rokem využívalo domácí připojení k práci jen 48 procent respondentů. Víc než polovina uživatelů deklarovala, že za poslední rok se tento způsob využívání domácího připojení zásadně zvýšil.

Domácnosti potvrzují, že se spotřeba zvýšila prakticky u všech služeb, ke kterým internetovou přípojku využívají. Kromě práce a školy jde o posílání e-mailů, zpravodajství, televizi či on-line hry a další služby. Zajímavostí je, že i když většina respondentů využívá domácí připojení k práci, pouze 3,6 procenta z nich dostává od zaměstnavatele na domácí internetové připojení příspěvek.

V souvislostí s pandemií koronaviru téměř třetina lidí (29,4 procenta) zaznamenala zhoršení kvality domácího internetového připojení. Víc než 25 procent nespokojených uživatelů se pokoušelo o změnu poskytovatele, zrealizovat ji se podařilo pouze 7,3 procenta z nich. Nejvyšší spokojenost s připojením byla v Plzeňském kraji, kde bylo jen 32 procent nespokojených), nejnižší, asi 52 procent nespokojených bylo naopak v kraji Karlovarském, Středočeském a Pardubickém.

Obvyklá měsíční platba za připojení bez ohledu na rychlost se pohybuje od 350 do 500 Kč. Existují zde ale významné regionální rozdíly. K nejdražším oblastem patří Praha a Karlovarský kraj, kde 36 procent respondentů platí víc než 500 Kč. K nejlevnějším regionům patří naopak Jihočeský a Plzeňský kraj, kde 77, resp. 55 procent respondentů, platí za připojení méně než 350 Kč.

Druhý ročník celorepublikového průzkumu se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince loňského roku. Zúčastnilo se ho téměř šest tisíc domácností.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky home office, práce z domova, připojení k internetu, online výuka, kvalita připojení, rychlost připojení, internetové připojení, práce na dálku, Česko, Internet, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Karel Havlíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalitu internetového připojení v Česku ovlivňuje home office i online výuka  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.