Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajští hasiči od ledna odsloužili v nemocnicích více než 12 tisíc hodin

Bílé ochranné oděvy a na nich černým fixem označení, že jde o hasiče. To byl obrázek, který pacienti i zdravotníci v Karlovarském kraji mohli vídat v průběhu loňského roku i od letošního ledna. Celkem hasiči odsloužili za tento rok v nemocnicích 12 096 hodin. Každý den nastupovali do služby v Chebu, Sokolově, Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Hasiči v Karlovarském kraji se do boje s pandemií pustili hned na několika frontách. Pomáhali s distribucí testů a ochranných pomůcek, dezinfikovali prostory zdravotnických zařízení nebo pracovali v odběrových týmech složených výhradně z hasičů. V neposlední řadě vozili pracovníky Českého červeného kříže do nemocnic, kde dobrovolníci pomáhali s lehčími případy pacientů s diagnózou covid-19. Od 5. ledna letošního roku také pravidelně pomáhali v nemocnicích.

„Ve zdravotnických zařízeních v kraji pomáhali hasiči na odděleních s covidovými pacienty již v průběhu loňského roku. Tuto činnost krátce přerušili během vánočních svátků. Od ledna 2021 ale již v pravidelných směnách opět pomáhali v nemocnicích. Každý den nastupovalo minimálně dvanáct hasičů v nemocnicích Cheb, Sokolov, Karlovy Vary a Mariánské Lázně na dvanáctihodinové služby,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Zároveň dodal, že hasiči pracovali na covidových odděleních s pacienty v různém stádiu nemoci. V první linii tak trávili celou směnu.

„Jejich úkolem byly nezdravotní úkony jako pomoc zdravotnického personálu. Pro zdravotníky byly velkým přínosem nejen z hlediska fyzické síly, ale i tím, že jsou zvyklý pracovat v ochranných pomůckách, zvyklý na záchranářské úkony, zvyklý a psychicky odolní vůči stresovým situacím,“ upřesňuje Kasal.

V nemocnicích se takto vystřídalo 72 hasičů, teď zde jejich působení končí. Momentálně se zaměřují na pravidelný rozvoz vakcín do očkovacích center.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kostík z generálního ředitelství HZS ČR

Štítky COVID-19, koronavirus, Karlovarský kraj, nemocnice, hasiči, pacient, zdravotnický pracovník, Karlovy Vary, Cheb, Mariánské Lázně, Sokolov, Martin Kasal, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští hasiči od ledna odsloužili v nemocnicích více než 12 tisíc hodin  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.