Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté obsadili dětská hřiště, hledali stříkačky po narkomanech

Cíl akce Jehla je prostý: Prohledat dětská hřiště a volnočasové areály, jestli se zde nenachází použité injekční stříkačky či jiný nebezpečný materiál. Tato událost se letos v celorepublikovém měřítku nekonala, přesto městští strážníci z Karlovarského kraje vyrazili do terénu. Za poslední roky hlásí totiž neziskové organizace nárůst ve spotřebě injekčního materiálu, proto jsou tyto kontroly více než potřebné.

Karlovy Vary, Sokolov, Ostrov, Františkovy Lázně, Cheb, Mariánské Lázně nebo Nejdek. To jsou všechno místa, kde vyrazili strážníci na kontrolu dětských hřišť, parků a dalších areálů. Hlavním podnětem jsou nepříliš lichotivé statistiky neziskových organizací jako je například Světlo Kadaň, jenž má na starosti Karlovarsko.

„Ve své výroční zprávě za rok 2020 uvádí, že v rámci výměnných programů bylo přijato 100 630 kusů a vydáno 99 879 kusů injekčních stříkaček. Jedná se, v porovnání s rokem 2019, o téměř 12 procentní nárůst ve spotřebě injekčního materiálu,“ vysvětluje velitel městské policie v Karlových Varech Marcel Vlasák.

Podobně hovoří i statistiky organizace Kotec, který působí na Chebsku a Sokolovsku. V Karlovarském kraji je naštěstí i vysoká návratnost použitých stříkaček, a to až 98,5 procenta. Lze tak říci, že veřejných místech končí pouze zlomek tohoto nebezpečného odpadu. To potvrdila i nedávná akce Jehla.

„Strážníci Městské policie Karlovy Vary zkontrolovali 47 dětských hřišť na území města. Nalezena a bezpečně odstraněna byla pouze jedna injekční stříkačka v městské části Rybáře u kostelíka sv. Urbana,“ vysvětluje Vlasák.

Ještě lépe si vedly Františkovy Lázně, kde strážníci prohlíželi dětská hřiště i oddechové loučky bývalého přírodního divadla a multifunkčního hřiště. Kromě drátu, hřebíku a víčka od piva, ale nenalezli jedinou injekční stříkačku.  

O poznání hůře to dopadlo v Mariánských Lázních, kde za zimním stadionem či na nádraží nalezli osm jednorázových injekčních stříkaček a dvě žiletky.

Všechny kontroly jsou namátkové a probíhají po celé rok. Poměrně často vyjíždí strážnici i na podnět občanů. V minulém roce takto karlovarští strážníci zlikvidovali 171 stříkaček. „Místa nálezů jsou většinou zanedbané zastrčené lokality, jen ve výjimečných případech je injekční materiál nalezen na prostranství určeném ke hře dětí, jak o tom vypovídá i výsledek letošní akce JEHLA,“ dodává Vlasák.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Františkovy Lázně

Štítky krimi, akce Jehla, stříkačky, prevence, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, dětské hřiště, materiál, injekční stříkačka, Karlovarský kraj, Cheb, Sokolov, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté obsadili dětská hřiště, hledali stříkačky po narkomanech  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.