Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Přehledně: Co se všechno od pondělí změní?

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na dalších 30 dnů, tedy do 28. března. Zároveň přistoupila ke zpřísnění opatření. Důvodem je stále se zhoršující epidemická situace. Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil 20 000, ve vážném stavu je v nemocnicích dál přes 1500 pacientů. Nová zpřísňující opatření mají zamezit dalšímu šíření viru. Platná budou od 1. do 21. března.

Na těchto stránkách ministertva vnitra jsou také ke stažení formuláře čestného prohlášení  a potvrzení zaměstnavatele na cesty do místa výkonu práce 

Pro Karlovarský kraj znamenají nová opatření menší změnu než pro ostatní kraje, protože region už zažil uzávěru okresů Sokolov a Cheb. Nová opatření jsou ještě přísnější.

Plošně teď platí zákaz opouštění území okresu. Pokud pojedete do zaměstnání mimo okres, kde máte trvalé bydliště, budete potřebovat potvrzení zaměstnavatele. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz.

Pro cesty k lékaři nebo na úřad mimo okres pak bude nutné mít u sebe čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

Na nákup bude možné vyrazit pouze v rámci okresu a pouze v nezbytném počtu osob. Znovu se uzavírají školy, školky i dětské skupiny. Kraj opět určí školy, které budou otevřené pro děti zdravotníků, policistů, hasičů a dalších pracovníků kritické infrastruktury. 

Návštěvy u příbuzných taktéž nejsou povolené. Výjimku může představovat nákup nezbytných potřeb. Odvézt děti na hlídání k prarodičům je možné. Mělo by se ale jednat o pobyt dětí po celou dobu trvání tohoto opatření. Odborníci však takové setkávání nedoporučují. 

Rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a žijí ve dvou různých okresech by u sebe měli mít rozhodnutí příslušného orgánu ohledně střídavé péče. Na tři týdny se musí rozloučit i páry, kde každý bydlí v jiném okrese. Buďto se musí od pondělí sestěhovat nebo se po dobu opatření nesmějí scházet.

Běh a procházky jsou od pondělí možné jen na území obce, nikoliv celého okresu. Venčení psů v noci bude možné pouze do 500 metrů od bydliště.

Očkování proti covid-19 se přesouvá do KV Arény, otvírá se první velkokapacitní centrum

Karlovarský kraj přesune od pondělí 1. března očkovací místo z karlovarské nemocnice do KV Arény. Bude se jednat o spuštění provozu prvního z plánovaných tří velkokapacitních center, která mají být v kraji otevřena zhruba do konce letošního roku.

Policie už informovala, že do ulic po celé republice vyšle větší počet strážníků, kteří budou na dodržení opatření dohlížet. Vláda nasadí také pět tisíc vojáků. V případě porušení nařízení hrozí pokuta až ve výši 20 tisíc korun. Hejtmanství karlovarského kraje je stále v kontaktu s krajským ředitesltvím policie. Zatím bylo na uzávěře okresů Sokolov a Cheb 45 kontrolních stanovišť policie.

„Tito policisté s posilou armády se přesunou do hlídek rozprostřených do celého regionu, aby namátkově kontrolovali, zdali ten omezený pohyb je dodržován," řekl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Výjimku z opatření nemají ani lidé, kteří koronavirus prodělali nebo jsou už očkovaní.

Opustit bydliště za jiným účelem, například na vycházku či si zaběhat, bude možné přes den od 5:00 do 21:00 hodin, a to pouze na území obce, nikoli okresu.

Od pondělí platí povinnost nosit na území obce alespoň chirurgickou roušku. Pokud bude člověk v přírodě sám, může si ji samozřejmě sundat. To samé platí i na pracovištích. Když je člověk v kanceláři sám, nemusí mít respirátor. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel. V prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě musí lidé nosit respirátor.

Obchody a služby

Otevřené zůstanou prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, obchody s krmivem, optiky či malé prodejny novin a tabáku. Dále budou v provozu například taxislužby, myčky bez obsluhy, pohřební služby či pokladny jízdenek. Otevřené budou také provozovny, kde si mohou lidé vyzvednout předem objednané zboží.

Lidé se od pondělí naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví nebo obchodů se zbraněmi a střelivem.

U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okénka. Ta mohou být otevřená do 21. hodiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, opatření, okresy, omezení pohybu, vláda, Česko, obchod, policie, Karlovarský kraj, Cheb, Sokolov, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehledně: Co se všechno od pondělí změní?  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.