Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Hamáček: Situace je alarmující, vláda projedná cílená opatření proti koronaviru v Karlovarském kraji

, aktualizováno 10. února 2021, 13:10

Vláda bude ve čtvrtek jednat podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) o cílených opatřeních proti šíření koronaviru v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Řekl to po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu, kterému předsedá. Oba regiony jsou nyní epidemií nejvíce postiženy. Později doplnil, že hermetické uzavření části republiky se rozhodně nechystá.

Do přetížené chebské nemocnice nastoupí v pátek dva vojenští lékaři na interní oddělení. Lékařskou posilu pro nemocnici s kritickým nedostatkem personálu slíbil při návštěvě minulý týden ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), i když mluvil o třech doktorech. Lékaři by měli v chebské nemocnici zůstat do konce února, s možností prodloužení jejich pomoci

„Situace není dobrá. Včerejší nárůst deset tisíc nově nakažených je alarmující. Je to dáno i tím, že narůstá podíl zjištěné britské mutace. Máme velké problémy v některých krajích s kapacitou lůžkové péče. Jde zejména o Karlovarský a Královehradecký kraj, kde čelí obrovským problémům a dochází k převážení pacientů. Ten problém začíná být velmi viditelný a má to dopad i na dostupnosti jiné péče. V těchto dvou krajích se nejspíš nevyhneme cíleným opatřením," uvedl na tiskové konferenci Jan Hamáček.

O detailech už hovořit nechtěl, podle jeho slov už vše projednali s příslušnými hejtmany. „Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření nějaké části Česka se nechystá," doplnil.

Omezení pohybu

Na Chebsku a Sokolovsku může kvůli covidu dojít na omezení pohybu lidí na nejnižší možnou míru. Například by do jiného okresu mohli jezdit jen za prací, vyplývá z informací, které novinářům poskytl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN). O zpřísnění opatření v kraji rozhodne ve čtvrtek vláda. Mělo by jít i o dohled nad používáním ochranných pomůcek, dodal Kulhánek.

„Rámcově by mělo jít o intenzivní používání a vymáhání ochranných osobních pomůcek, ať už ve veřejném prostru, v MHD, budovách, obchodech nebo zaměstnání. Je to omezení kontaktů mezi lidmi na nejnižší možnou úroveň a omezení mobility. To se ale nebude týkat dojezdu do zaměstnání, zajištění základních životních potřeb, případně návštěvy zdravotnických zařízení," uvedl Kulhánek.

Podle ministerstva zdravotnictví není v kraji žádné volné lůžko ze 78 intenzivních na JIP/ARO. Volné není ani žádné z osmi dodatečně upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem. Standardních lůžek s kyslíkem je volných 47 z 598, z toho je 18 pro pacienty s covidem. Takzvaně reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem pro nemocné s covidem je v kraji volných šest z 20. Není k dispozici jediný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.

Hejtman Karlovarského kraje vyzývá k omezení mobility

Kritická situace v lůžkové péči o pacienty covid-19 a celková epidemiologická situace v Karlovarském kraji přiměla hejtmana Petr Kulhánka (STAN) požádat obyvatele o maximální snížení cestování v rámci regionu i mimo něj.

V kraji přibylo v úterý 747 nových případů koronaviru, o 209 více než před týdnem. Je to čtvrtý nejvyšší nárůst od počátku epidemie. Zdravotníci podali dosud v Karlovarském kraji 8178 dávek vakcíny proti covidu. První dávku dostalo 5717 lidí, 2461 už má obě potřebné dávky. Zdravotníci očkovali první dávkou 1563 seniorů nad 80 let, druhou dávku podali zatím pouze 142. V úterý bylo očkováno první dávkou 189 lidí a druhou 225.

Nejhorší situace je na Chebsku

Právě zde se nakazilo za posledních sedm dní nejvíce lidí v zemi. Přibylo tam 1101 nakažených na 100.000 obyvatel, absolutně to bylo 1009 lidí. Na Sokolovsku se za sedm dní nakazilo 961 lidí na 100.000 obyvatel, v absolutním vyjádření 848 lidí. Sokolovský okres je v počtu nákaz za posledních sedm dní po druhém Trutnovsku na třetím místě v ČR. Na Karlovarsku se nakazilo 617 lidí na 100.000 obyvatel.

V souvislosti s nemocí covid-19 je v kraji od loňského jara evidováno 851 úmrtí, na únor jich připadá 140. Počet nových úmrtí roste, za poslední týden zemřelo s covidem v průměru 15 lidí za den. Nejvíce lidí s covidem dosud zemřelo v pondělí, a to 26 lidí. Za letošní rok je 422 úmrtí, to je téměř 50 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s koronavirem. Čísla se zřejmě ještě změní, ministerstvo je dodatečně zpřesňuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, vláda, opatření, Karlovarský kraj, Jan Hamáček, Královéhradecký kraj, ČSSD, Ústřední krizový štáb, nemocnice, Petr Kulhánek, pacient, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Chejn

Už ,vás má národ plný zuby !!Na co jste sáhli ,to ,jste zmršili a jen buzerujete a likvidujete hospodářství a lidi v této republice !!! Z tohoto průseru se , již tak naše zadlužená republika nikdy nevylíže a dluhy budou platit ještě děti , našich dětí a možná i další generace !!! Táhněte už ,však dobře víte kam !!

Středa, 10. února 2021, 19:21Odpovědět

Hamáček: Situace je alarmující, vláda projedná cílená opatření proti koronaviru v Karlovarském kraji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.