Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na hrad Loket si loni našla cestu jen hrstka turistů. Poloviční návštěvnost hlásí celý kraj

Oblíbená turistická památka má za normálních okolností otevřeno celoročně. V loňském roce kvůli pandemii ale museli sezónu na hradě Loket ukončit už koncem října. Zatímco v jiných letech v posledním čtvrtletí roku měli přes 20 tisíc návštěvníků, loni jich bylo pouze 2 412. Podle dat Českého statistického úřadu i do celého kraje dorazilo zhruba o polovinu méně návštěvníků.

Rapidní pokles návštěvnosti poznamenal hrad Loket. Za poslední čtvrtletí zde zaznamenali propad o více než 18 tisíc návštěvníků. Památka je sice v majetku města, o její provoz se ale stará obecně prospěšná společnost Hrad Loket. Příjmy tak přichází především ze vstupného. Ředitelka hradu Jana Těžká odhaduje, že takto přišli o zhruba 6,5 milionu korun.

„Jsou zde započítány ztráty na nájemném, ztráty ze vstupného do objektu, vstupného na koncerty, vstupného na věhlasné akce Slavnosti purkrabího Půty, Vinobraní a Krušnohorské Vánoce, ztráty za tržby na suvenýrech a ztráty v důsledku propadu svatebních obřadů," vysvětluje Těžká.

K propouštění se správa hradu zatím neuchýlila, musela ale pozastavit veškeré investiční a udržovací akce. V letošním roce ani nepočítají, že by se zde konaly nějaké větší akce. V plánu mají několik investic obnovy objektu, které by se měly financovat dotační tituly.

Za loňský rok navštívilo kraj jen polovina turistů

Za poslední tři měsíce navštívilo kraj jen 46 tisíc turistů. To je pouze 16,3 procenta ve srovnání s rokem 2019. Koronavirová opatření už na jaře zavřela lázně a hotely v celém Karlovarském kraji. Přes léto se zdálo, že se situace zlepší díky voucherům lázním a těm, které poskytovaly Karlovy Vary. Od podzimu se ale turistický ruch téměř zastavil.

Ještě před rokem přitom lázeňská města byla oblíbeným cílem zahraničních turistů, ti také tvoří drtivou část hostů, kteří do kraje přijedou. Kupříkladu v roce 2019 se v Karlovarský kraji ubytovalo přes 1 milion návštěvníků, loni jich bylo 682 tisíc a z toho 520 tisíc jich bylo ze zahraničí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook / Hrad Loket

Štítky návštěvnost, kraj, památky, hrad Loket, turismus, Karlovarský kraj, Loket, Český statistický úřad, lázně, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hrad Loket si loni našla cestu jen hrstka turistů. Poloviční návštěvnost hlásí celý kraj  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.