Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sokolovská nemocnice bude nově odebírat rekonvalescentní plazmu od lidí vyléčených s nemoci covid-19

Nemocnice po celé České republice hledají dárce plazmy, kteří prodělali infekci covid-19. Při onemocnění totiž někteří lidé ve svém těle vytvářejí specifické obranné protilátky, které pomáhají při léčbě akutně nemocných. Dárce hledá nově i sokolovská nemocnice.

"Nyní pracujeme na získání všech nezbytných povolení, hledáme vhodnou laboratoř pro stanovení protilátek,“ potvrdila Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Sokolov. 

Odběry se budou provádět v novém Dárcovském centru v Nemocnici Sokolov. Termín zahájení zatím ale ještě není stanoven.


„Máme dotazy od dárců, jestli už tuto specifickou plazmu odebíráme. Zatím tedy ne, ale všechny zájemce budeme o zahájení odběrů informovat,“ dodala tisková mluvčí nemocnice s tím, že sšechny aktuální informace najdou zájemci na webu sokolovského dárcovského centra  nebo na jeho faceboookovém profilu. 

Sokolovská nemocnice je v Karlovarském kraji zatím jediná, která bude specifické odběry provádět. Karlovarská krajská nemocnice, pod kterou spadá i nemocnice v Chebu, zatím odběry plazmy neplánuje. 

Karlovarská krajská nemocnice nebude plazmu odebírat, protože nemá vybavení na detekci protilátek,“ sdělil Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice 

Podle ministerstva zdravotnictví bývá nejvyšší koncentrace protilátek u lidí, kteří v souvislosti s onemocněním Covid-19 měli vysoké horečky, nebo byli s tímto onemocněním hospitalizováni. Transfuze rekonvalescentní plazmy s protilátkami akutně nemocným COVID-19 je jednou z velmi účinných léčebných metod.

Dárci ale musí splňovat i několik dalších podmínek. Vhodnými jsou muži, kteří nikdy nedostali transfuzi krve, a ženy, které nebyly těhotné a nedostaly transfuzi krve. Lidé by také měli být úplně zdraví s nejméně čtrnáctidenním odstupem od skončení onemocnění nebo ukončení izolace. Měli by být ve věku 18 až 60 let a vážit nejméně 50 kilo.

"Pokud se lidé potýkají s nějakým dlouhodobým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou léčbu, a byli v posledních šesti měsících na operaci nebo mají pozitivní test na HIV nebo virové hepatitidy, nejsou vhodnými dárci," uvádí dárcovská centra v celé republice.

Doporučení lékaře k odběru plazmy není třeba.
 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky nemocnice, transfuzní oddělení, dárcovství, plazma, koronavirus, Karlovarský kraj, nemoc, Nemocnice Sokolov, COVID-19, Česko, Karlovarská krajská nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská nemocnice bude nově odebírat rekonvalescentní plazmu od lidí vyléčených s nemoci covid-19  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.