Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lékaři v Sokolově mívají i deset služeb přesčasů za měsíc, je to ale výjimkou

Lékaři v sokolovské nemocnici odpracují někdy i deset přesčasových služeb za měsíc. Je to zejména na odděleních, kde není personální situace zcela zajištěná. V Sokolově se to týká tří oddělení. Bývá to ale výjimkou, hlavně v době prázdnin a svátků. Vedení nemocnice dosud nezaznamenalo negativní ohlasy lékařů na plánované přesčasy, řekl lékařský ředitel Andrej Farkaš.

V Česku více než 5 tisíc lékařů na prosinec vypovědělo dobrovolnou přesčasovou práci, protestují tak proti novele, která od října zavedla dvojnásobných až 832 hodin přesčasů ročně. Problémy občas v sokolovské nemocnici nastávají na oddělení ARO, JIP a chirurgii, kde chybí několik lékařů. Je to zejména o letních prázdninách, kdy si většina zdravotníků vybírá dovolené. Po zbytek roku je už ale situace podle Farkaše klidná.

„Doktoři do nemocnice nastupují s tím, že jsou připraveni na tu práci přes den i v noci. Takže s tou prací i s těmi službami navíc se počítá. My je na to dopředu upozorňujeme, že když v té nemocnici jsou a jednotlivá oddělení si ty služby vyžadují, tak jsou na to připraveni," řekl Farkaš.

Běžně musí brát lékaři pět až šest služeb za měsíc navíc, někdy je to ale až dvojnásobek. Výjimkou nejsou ani 24hodinové služby. Na výkon jejich práce to podle ředitele nemá vliv. Po náročných službách dává nemocnice možnost si vzít náhradní volno. Zatím žádný zdravotník podle vedení nemocnice v souvislosti s přesčasy nepodal výpověď.

Podle Farkaše se po zavedení novely zákoníku práce, která umožňuje až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, nic v sokolovské nemocnici nezmění. „Dosud se přesčasy řešily dohodou o provedení práce tak, aby to bylo legislativně v pořádku. Pokud se schválí zákon tak, jak byl navržen, tak se v praxi nic nezmění, jen se to dál nebude řešit vedlejším pracovním poměrem, ale hlavním," vysvětlil lékařský ředitel.

Naopak v Karlovarské krajské nemocnici, kam spadá nemocnice v Karlových Varech a Chebu, dalo výpověď z přesčasů 24 lékařů, což je zhruba deset procent. Jde o ta oddělení, kde není zdravotníků dostatek. Mohlo by to znamenat částečné omezení péče na některých odděleních. V případě, že se situace nevyřeší, musela by nemocnice zavést směnný provoz.

Novelu zákoníku práce platnou od října kritizuje Sekce mladých lékařů České lékařské komory. Důvodem je, že zavedla až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, což je proti dřívějšímu stavu dvojnásobek. Ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbili, že to ze zákona další novelou odeberou. Lékaři ale žádají spolu se snížením množství přesčasů na původní úroveň také navýšení platů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Jinak nechce více než 5000 z nich v prosinci na tyto přesčasové služby navíc nastoupit. Novela také zakazuje dosud tolerované 24hodinové směny, které ale zákoník práce neznal. Lékaři podmínili odvolání protestu i zachováním možnosti těchto 24hodinových směn.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Sokolov

Štítky Sokolov, Nemocnice, Péče, Přesčasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Sokolově mívají i deset služeb přesčasů za měsíc, je to ale výjimkou  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.