Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hornický dům v Sokolově prokoukl. Dostal nové dveře

Městský dům kultury v Sokolově má nové vstupní dveře. Radnice je nechala vytvořit podle původnímu projektu hornického domu z 20. let minulého století, který navrhl architekt Rudolf Wels. Kulturní památku v centru města nyní čekají opravy poškozené fasády i střechy, řekl místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov).

Za osm let jsme opravili hornický dům v podstatě z gruntu a poslední věc, která chyběla, byly právě vstupní dveře, které neplní jen estetickou funkci, ale drží i teplo,“ řekl místostarosta. Staré nevzhledné ocelové dveře nechalo město vyměnit za dřevěné. Jsou tmavě hnědé a ladí s vedlejšími okny a vnitřními dveřmi. Výběrové řízení muselo město vyhlásit na třikrát, podle vedení města nebylo jednoduché najít firmu, která by podobné dveře vyrobila. Nové dveře splňují požární odolnost a mají bezpečnostní prvky. Stály jeden milion korun.

Na celkovou rekonstrukci kulturního domu má město připravenou studii, náklady oprav studie stanovila na víc než 350 milionů korun. Radnice loni žádala o evropské dotace, ale neuspěla. Práce proto rozdělila na několik etap a dělat je chce postupně z vlastního rozpočtu nebo dotací. Prioritou je podle vedení města bezbariérový přístup, tedy výtah, který v památce dosud chybí.

Téměř po 20 letech od rekonstrukce je potřeba také znova vyspravit část fasády i střechy. Podle místostarosty byla tehdejší oprava provedena nekvalitně, na levé straně budovy odpadávají okrasné prvky i kusy omítky. Opravy se dotknou také střechy, kam místy zatéká. Práce se odhadují na deset milionů korun.

Hornický dům je kulturní památkou a dominantou náměstí Budovatelů v Sokolově. Postaven byl ve 20. letech minulého století. Generální opravu prodělal v letech 1967 až 1970, dalším výrazným zásahem byla v roce 2006 výměna oken a oprava fasády. Je dějištěm největší akce Sokolova Dne Horníků, ale i plesů, výstav a dalších kulturních akcí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Sokolov, oprava, Hornický dům, Památka, fasáda, Rudolf Wels, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hornický dům v Sokolově prokoukl. Dostal nové dveře  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.