Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dominanta Chodova se dočká opravy. Evangelický kostel dostane novou fasádu

Chodov na Sokolovsku má velké plány. Chystá rekonstrukci evangelického kostela, který je jednou z hlavních dominant města. Radnice jej na začátku roku získala od církve do svého majetku a nyní vyčlenila první peníze na jeho obnovu. V plánu je jako první opravit fasádu a střechu věže, informoval starosta Patrik Pizinger (Místní).

Letos bude šance na získaní dotačních peněz právě na kulturní památky. Byla by škoda o ně nezabojovat, a proto chceme být připraveni i s projektovou dokumentací. Dotace by mohla být až do výše 85 procent,“ řekl starosta.

Projekt na opravu fasády i střechy věže vyjde téměř na 400 tisíc korun. Dalších 68 tisíc korun dá letos město na údržbu památky a na revize. Chodov s 13 tisíci obyvateli letos hospodaří s příjmy i výdaji 224 milionů korun. S prvními opravami kostela, které vyjdou na několik milionů, chce město začít co nejdříve. Prostory kostela chce město využít na koncerty nebo přednášky. Místo zde najde několik desítek návštěvníků.

Pseudorománský kostel je od roku 2018 na seznamu kulturních památek. Základní kámen byl položen v roce 1906, o rok později byl vysvěcen. Kostel vyprojektoval saský architekt Julius Zeissig, podle jeho projektů vznikly v regionu například i evangelické kostely v Nejdku nebo v Sokolově. Z původních tří zvonů se v kostelní věži dochoval pouze jeden.

„Kostel byl vysvěcen jako kostel svatého Kříže, ale tento název se nikdy příliš neujal a prakticky po celou dobu své existence je stavba jednoduše označovaná jako evangelický kostel,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek.

Kromě evangelického kostela jsou v Chodově další čtyři nemovité kulturní památky, kostel svatého Vavřince, mariánský sloup, socha svatého Šebestiána a boží muka. Kulturní památkou je dále například zvon Jan Vilém nebo křížová cesta v kostele svatého Vavřince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nockostelů.cz

Štítky Chodov, kostel, Církev, oprava, fasáda, Patrik Pizinger, okres Sokolov, Kostel svatého Vavřince (Rumburk)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominanta Chodova se dočká opravy. Evangelický kostel dostane novou fasádu  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.