Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V sokolovské chemičce testuje mobilní tým, k dispozici jsou i samotesty

V sokolovské chemičce Synthomer dnes začalo na základě vládního opatření povinné testování všech zaměstnanců proti covidu-19. Mobilní tým testoval za první den okolo 100 zaměstnanců, kteří přišli ráno do práce. Ostatní, zejména zaměstnanci pracující na směny, mohou během dne využít samotestovací sady. Z preventivních důvodů se personál sokolovské chemičky pravidelně testuje již od poloviny listopadu, řekl ředitel Milan Brejchal.

Testování se v sokolovské chemičce týká více než 300 zaměstnanců. Odběry provádí externí zdravotníci, vždy od 8:00 přibližně dvě hodiny, čtyři dny v týdnu. Každý den otestují kolem 60 zaměstnanců především z administrativy. Směnoví pracovníci mají k dispozici samotesty, kterých má firma v současnosti dostatek.

V současné době od dnešního dne všichni směnoví zaměstnanci procházejí samotestováním, mají k dispozici samotesty dvakrát v týdnu, testují se vždy na začátku směny. Administrativa, denní podpora je testována mobilním týmem. Je možné, aby i směnový pracovník prošel tímto testovacím režimem, ale z důvodu velkého počtu osob jsme přistoupili k tomu, že část zaměstnanců je testována přes službu a část samotesty,“ řekl Brejchal.

Neočkovaní pracovníci chemičky jsou testováni již od 15. listopadu. Poté ale krizový tým chemičky zavedl povinné testování všech zaměstnanců na pracovišti včetně očkovaných od 22. listopadu. Od té doby testy zachytily asi pět pozitivních případů covidu, chod oddělení ani celé firmy to nenarušilo. Dalším opatřením firmy je, že každý pracovník po návratu z dovolené či z home-office se musí prokázat negativním testem. S testováním zatím žádné problémy nenastaly. Dosud podle ředitele žádný zaměstnanec odběry neodmítl.

Za minulý rok zaplatila firma za testy přibližně 1,1 milionu korun, od začátku ledna to je 40 tisíc korun. „Naše testování od listopadu jde celé za námi. Teď se ale přidáme stejně jako na jaře opět k tomu, co říká vládní nařízení, že máme nárok na nějakou refundaci nákladů s tím spojených,“ uvedl ředitel.

Většina pracovníků chemičky je proti covidu-19 očkovaná. „Na základě testování jsme monitorovali počet očkovaných, v současné době mluvíme asi o 85 procentech, což vzhledem k celostátnímu poměru považuji za velký úspěch,“ řekl Brejchal. Personál má možnost se nechat očkovat u praktického lékaře sídlícího v budově chemičky.

Sokolovská chemička je výrobce chemických produktů z kyseliny akrylové, jejích esterů a akrylátových polymerů. Je jedním z největších zaměstnavatelů na Sokolovsku, v současnosti v ní pracuje 340 lidí.

Podle vládních nařízení se má ve firmách ode dneška testovat dvakrát týdně asi po dobu tří týdnů. Pokud zaměstnanci vyjde pozitivní antigenní test, nebude muset jako dosud na potvrzující PCR test, ale půjde na pět celých dní do karantény. Do karantény budou nově muset i očkovaní proti covidu-19 a lidé po prodělané nemoci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Synthomer a.s.

Štítky Sokolov, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sokolovské chemičce testuje mobilní tým, k dispozici jsou i samotesty  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.