Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hasiči v sokolovské chemičce mají novou cisternu za sedm milionů korun

Sokolovská chemička Synthomer, a.s., pořídila krajským hasičům ze stanice chemické závody novou zásahovou cisternu za sedm milionů korun. Prvovýjezdové vozidlo pomůže udržet efektivní zajištění požární bezpečnosti v podniku i na celém území Sokolovska, řekl novinářům ředitel chemičky Milan Brejchal.

"Jsme v chemickém průmyslu, takže i ta technika k tomu směřuje, máme tu speciální hasicí vozy, které jako hasicí směs mají pěnu, prášek a vodu," uvedl velitel stanice chemických závodů Michal Zubanič. Hasiči v závodě mají k dispozici deset hlavních zásahových vozidel. "Máme tu pět cisteren na vodu, pěnu a prášek, pak tu máme speciální vozidlo na nebezpečné látky, výškovou techniku a protiplynový vůz, který slouží k rozsáhlé dekontaminaci osob," řekl velitel stanice.

Takzvaná prvovýjezdová cisterna je vždy jako první vysílána na všechny zásahy v areálu podniku, od asistencí při výrobě až po mimořádné události. Oproti standardním cisternovým automobilovým stříkačkám sloužícím na ostatních stanicích má tento vůz určený pro zásahy v chemičce zvýšený objem nádrží pro speciální hasiva. Cisterna má kapacitu 2000 litrů pěnidla na hašení a 3500 litrů vody.

Vozový park v areálu chemických závodů už dosluhuje, novou cisternou začala plánovaná obnova. "Další vozidla přijdou obměnit po následných diskusích a podle potřeb krajského hasičského záchranného sboru a potřeb chemičky," řekl Milan Brejchal.

Hasiči v sokolovském závodě Synthomer jsou součástí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Primárně jsou určeni pro zajištění požární bezpečnosti v areálu sokolovské chemičky, ale zasahují také u mimořádných událostí na území Sokolova a okolních obcí.

Za loňský rok zasahovala jednotka na Sokolovsku u 290 mimořádných událostí, z toho 72 požárů, 40 dopravních nehod, 22 úniků nebezpečných látek a dalších událostí technického charakteru. Podle Brejchala zasahovali hasiči u vážnější havárie v areálu chemičky naposledy asi před čtyřmi lety.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky ČR, hasiči, chemie, firmy, Synthomer, Sokolov, okres Sokolov, mimořádná událost, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v sokolovské chemičce mají novou cisternu za sedm milionů korun  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.