Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chytré zastávky mají pomoci zatraktivnit hromadnou dopravu v Sokolově

Město se připravuje na realizaci tří takzvaných smart autobusových zastávek, které mají umět přivolat hlídku městské policie, informovat o Sokolově, jízdním řádu nebo aktuálním datu a venkovní teplotě.

„Většinu starých autobusových zastávek ve městě nahradily nové přístřešky. Nestalo se tak pouze v ulicích Rokycanova, Jednoty a Závodu Míru. Tady se v budoucnu počítá s instalací takzvaných chytrých zastávek, které mají zvýšit atraktivitu hromadné autobusové dopravy ve městě,“ sdělil mluvčí Sokolova Vladimír Meluzín.

Náklady na realizaci chytrých zastávek chce město Sokolov uhradit z dotace, o kterou je připraveno usilovat. Nyní je třeba zpracovat projektovou dokumentaci a vybrat v poptávkovém řízení dodavatele.

„Přáním radních je, aby byla realizace provedena co nejdříve. Cena chytré zastávky v plné verzi se může pohybovat od několika set tisíc korun až po jeden milion korun. To podle toho, co zastávka takříkajíc dokáže,“ pokračuje mluvčí a vysvětluje, že Smart autobusové zastávky umí například přes panely prezentovat aktuální jízdní řády a informovat o městě, zvládnou prodej reklam, disponují osvětlením zastávky a nástupiště, díky fotovoltaickým panelům jsou rovněž energeticky soběstačné. Lze v nich instalovat SOS tlačítko a komunikaci s linkou tísňového volání 112 či s městskou policií při propojení oboustranným audiohovorem s přenosem kamerového záznamu na pult. Poví cestujícím a kolemjdoucím jaký je den, kolik je hodin a jaká je právě venku aktuální teplota.

V případě realizace Smart autobusových zastávek se Sokolov zařadí mezi progresivní a „chytrá“ města v České republice, která o pořízení Smart zastávek uvažují nebo je už dokonce mají. Je to například Kolín, Český Krumlov, Mělník nebo Kladno a Písek.

„Pomocí těchto chytrých zastávek lze zvýšit atraktivitu veřejné dopravy, a tím zlepšit kvalitu života obyvatel ve městě. Může to mít vliv i na snížení intenzity individuální automobilové dopravy,“ dodal Vladimír Meluzín.

Chytrá města neboli Smart Cities se rozšiřují v celé České republice. Za chytrá města označujeme taková, která zavádí moderní a inteligentní technologie, jejichž prostřednictvím mohou šetřit energie, zvyšují životní úroveň obyvatel a chovají se šetrně k životnímu prostředí.

Některé obyvatele Sokolova představa chytré zastávky zaujala: "Pokud budou třeba aktualizované jízdní řády, budeme on-line vědět, že má autobus zpoždění, bude to super. Datum ani teplotu asi vědět nepotřebuji ale možnost zavolat pomoc se někdy může hodit," odpověděla na naši otázku týkající se chytré zastávky v Sokolově Irena Pešková. Její kamarád Ivan Mašek by ale vlastní automobil nevyměnil ani za všechny chytré zastávky. "Autobusem prostě nejezdím. Jednak si myslím, že je to teď nebezpečné a hlavně si rád zajedu přesně tam, kam potřebuji a kdy potřebuji. Takže auto vítězí," dodal Ivan Mašek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky chytrá zastávka, smart, Sokolov, dotace, investice, autobusová zastávka, jízdní řád, Závod míru, Ivan Mašek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytré zastávky mají pomoci zatraktivnit hromadnou dopravu v Sokolově  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.