Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nadšenci ve Svatoboru na Karlovarsku odkrývají pozůstatky bývalé školy

Ve Svatoboru dnes dobrovolníci ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska odkrývají pozůstatky bývalé obecní školy. V částečně zaniklé osadě, která byla dříve součástí vojenského prostoru Hradiště, se spolek podílí také na záchraně rozpadlého kostela a hřbitova. Zbytky obvodového zdiva bývalé školy z 19. století budou dál sloužit jako veřejný prostor a místo pro setkávání.

Na záchraně pozůstatků bývalé školní budovy spolek pracuje s obcí Doupovské Hradiště, pod kterou Svatobor spadá. Z vnitřního prostoru zbořené budovy už pomocí těžké techniky vyvezli zeminu. Objekt teď dál dobrovolníci dočišťují tak, aby mohli vytvořit podlahu a přístup dovnitř. Následně se zakonzervuje zachované obvodové zdivo.

Obec už ve vnitřním prostoru školy nechala postavit dřevěný altán. „Mělo by z toho vzniknout zázemí a setkávací místo pro místní nebo pro turisty. Dokud ještě nebudeme mít prostor pro pořádání akcí v kostele, tak bychom chtěli zde chtěli udělat první koncerty či přednášky," řekl předseda spolku Jaroslav Vyčichlo. Historii místa budou nově připomínat informační tabule.

Karlovarský spolek usiluje také o záchranu sousedního kostela Nanebevzetí Panny Marie z 18. století. Po odsunu německého obyvatelstva po konci druhé světové války byl kostel i přilehlý hřbitov opuštěn a po začlenění vsi do nově vzniklého vojenského újezdu v roce 1954 byly ponechány svému osudu v nepřístupné oblasti. Na začátku roku 2016 byl prostor vyčleněn z vojenského újezdu a začaly aktivity na jejich záchranu. Do budoucna by měl kostel sloužit jako kulturní a společenské centrum

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska

Štítky Svatobor, pozůstatky obecní školy, historie, Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci ve Svatoboru na Karlovarsku odkrývají pozůstatky bývalé školy  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.