Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Kdysi oblíbené kino se oživovat nebude, radnice zvažuje jeho zbourání

Dvaadvacet let se mohli obyvatelé karlovarské čtvrti Stará Role, chlubit vlastním kinosálem. Nyní půjde objekt, ve kterém se naposledy promítalo v roce 1995, k zemi. Místo něj plánuje radnice vybudovat park.

„Zvažujeme možnost čerpat dotaci na využití takzvaných brownfieldů. Ta by nám pomohla budovu bývalého kina zbourat a na jeho místě vybudovat park,“ vysvětluje primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Kino bylo ve Staré Roli otevřeno v roce 1973 jako přístavba Lidového domu, který tam stojí od roku 1912. Lidový dům prošel v roce 2010 nákladnou rekonstrukcí, která ale neobsahovala opravu kinosálu, Ten i nadále chátral.

„Zatím nemáme představu, na kolik peněz by tento záměr vyšel. Ještě není ani demoliční výměr. Budeme vše teprve připravovat a žádat o dotaci,“ doplnil Petr Bursík (ODS), náměstek karlovarské primátorky.

Zamýšlený park, který má na místě současného zchátralého kinosálu vyrůst, má být doplněno herní prvky pro děti a například i posilovací stroje pro seniory. „Ta úvaha je taková, že by na místě kina vznikl park, který by tam byl po dobu pěti let, což je takzvaná udržitelnost projektu. Následně by se měla vést diskuze, jak tento veřejný prostor využít v budoucnu,“ dodala primátorka.  

Záměr se námi osloveným obyvatelům Staré Role vcelku zamlouvá a na kino vzpomínají rádi. „Chodil jsem tam jako dítě docela často s rodiči i se školou. Dnes je to ostuda této části města a nic jiného se s tím asi nedá dělat,“ odpověděl na naši otázku Tomáš Král. A podobný názor má i Martina Svobodová, která vzpomíná, že poté, co se v kině přestalo promítat, byla z něj diskotéka. „To byly ale úplně jiný časy. Jakmile se kino a pak i diskotéka zavřely, už se to nepodařilo oživit. Park si tady sice moc nedovedu představit, ale určitě bude lepší, než tato zchátralá stavba,“ myslí si obyvatelka Staré Role.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kino, Stará Role, brownfield, dotace, Karlovy Vary, radnice, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdysi oblíbené kino se oživovat nebude, radnice zvažuje jeho zbourání  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.