Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V karlovarských lázeňských lesích vznikají umělé tůně, mají zadržovat vodu v krajině

Lokality pro vyhloubení dvanácti tůní o celkové rozloze 2000 m2 byly vytipovány ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK), Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les, která projekt také finančně podpoří. Nové krajinné prvky jsou navrženy tak, aby přispěly k lepšímu hospodaření s vodou a zároveň se staly domovem pro rostliny a živočichy vázané na vodu.

„Lokality pro vyhloubení nádrží byly vybrány na místech, kde se přirozeně zadržuje voda. Tvar tůní bude nepravidelný a členitý. Dno a břehy jsou bagrem urovnávány tak, aby vznikla stanoviště vhodná pro rozvoj rostlinných i živočišných společenstev vázaných na vodu,“ vysvětluje Martina Nentvichová, projektová manažerka Lázeňských lesů Karlovy Vary.

Hloubka bude kolísat od mělkých prohřátých partií zarůstajících litorální vegetací až po hlubší části, které umožní obojživelníkům přezimování na dně nádrže v takzvané nezámrzné hloubce.

„Vytěžená zemina bude použita k modelaci terénu v bezprostředním okolí tůní a k tvorbě drobného zemního valu. V zemních valech jednotlivých tůní bude vytvořen takzvaný snížený průleh pro případný soustředěný odtok vody z tůní při vyšších vodních stavech. Průleh bude opevněn kamenným pohozem,“ pokračuje dále projektová manažerka s tím, že na vybudování tůní získají lázeňské lesy finanční příspěvek od AOPK.

Jednotlivé tůně totiž leží ve II. a III. zóně odstupňované ochrany přírody a krajiny Slavkovského lesa a prováděná opatření mají přispět k ochraně přírody a jsou budována v souladu s platným plánem péče o CHKO Slavkovský les.

Lepšímu hospodaření s vodou, a to zejména s tou dešťovou, se chce věnovat i vedení karlovarské radnice. To nedávno zkoušelo vodopropustnou dlažbu při rekonstrukci Šeříkovy ulice v Sedleci.

„Naším záměrem je zajistit, aby co nejméně dešťové vody odtékalo do kanalizace. Téma zadržování dešťové vody a velkého sucha bude do budoucna zajímavé i z hlediska dotačních peněz. Proto chceme připravit projekty, na které budeme moci dotace čerpat,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LLKV

Štítky LLKV, tůně, zadržování vody v krajině, Karlovy Vary, Lázeňské lesy, les, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Slavkovský les, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karlovarských lázeňských lesích vznikají umělé tůně, mají zadržovat vodu v krajině  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.