Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejstarší symfonický orchestr v českých zemích oslavuje 200 let své existence

Západočeský symfonický orchestr hraje v Mariánských Lázních už dvě staletí. Jeho historie je spjatá s počátkem zdejších lázní a sahá až do roku 1821. Druhý květnový víkend patří tradičně slavnostnímu zahájení lázeňské sezony, letos se ale program přesune do online prostředí, a to i v včetně koncertu čtyřicetičlenného orchestru.

„Psal se rok 1821, kdy tehdejší opat kláštera a zakladatel města Mariánské Lázně vydal písemné nařízení, kterým dosavadní hudební produkce u pramenů legalizoval a dal jim řád. Od tohoto roku se tedy datuje vznik mariánskolázeňského orchestru, který se brzy začal rozrůstat a do dnešních dnů prošel velkým vývojem,“ píší symfonici.

Kdychom chtěli vyjmenovat všechny významné osobnosti spjaté s orchestrem, byl by to opravdu dlouhý seznam. Ale řekněme si alespoň jedno jméno, které určitě všichni znají – Richard Wagner.

„První texty opery Lohengrin napsal právě při pobytu v Mariánských Lázních, kde mu pravděpodobně prvotní skici přehrával právě orchestr. To je historie, kdy taková hudební tělesa u nás ještě neexistovala. První tři orchestry vznikly v Sudetech, jsou to Teplice, Karlovy Vary a Mariánské Lázně. V německém pohraničí to zkrátka kulturně žilo," vysvětlil ředitel orchestru Milan Muzikář.

Orchestr se vždy těšil velké popularitě, o tom svědčí i dobové pohlednice

Ve své dvousetleté historii se několikrát změnil název hudebního tělesa. Orchestr zažil úspěšné i slabé sezony a také válečné období. I to ale přečkal.

„Lázním se války vyhýbaly, neboť vždy sloužily jako lazarety pro raněné vojáky. V Mariánských Lázních to samozřejmě byli Němci až pak s osvobozením převzali lázně i celé město Američané. Ale víme, že i v této době orchestr tu a tam hrál. Nynější situace s pandemií je něco zcela nového, museli jsme se přesunout do online prostředí, ale už se těšíme na kolonádní koncerty, že konečně v druhé polovině června vyjdeme ven před lidi,“ říká Muzikář.

Druhou polovinu koncertní sezony 2019/2020 museli kvůli pandemii zrušit. Pokud to ovšem šlo, nabídli divákům alespoň online vystoupení. Zpětně můžete například zhlédnout Vánoční nebo Velikonoční koncert.

Symfonici zahrají také u příležitosti zahájení lázeňské sezony. Událost bude ale spíše komorního rázu a v čistě online prostředí.

„Orchestr povede Martin Peschík a během večera zazní díla W. A. Mozarta a dvě kompozice Antonína Dvořáka. Koncert se ponese v duchu výročí dvou set let od založení Západočeského symfonického orchestru,“ vysvětlila Elena Sorokina, PR manažerka Lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně.

Samotný koncert začíná v sobotu 8. května v půl osmé večer. Sledovat jej můžete na webových stránkách orchestru na adrese zso.cz. Během programu se divákům také představí houslista Václav Hudeček a klavírista Ivan Klánský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeský symfonický orchestr

Štítky Západočeský symfonický orchestr, hudba, kultura, Mariánské Lázně, koncert, orchestr, historie, lázně, Richard Wagner, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Václav Hudeček, Ivan Klánský, Lohengrin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší symfonický orchestr v českých zemích oslavuje 200 let své existence  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.