Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kronika Chebu z 18. století se prodávala na bleším trhu v německém Frankfurtu

Vedení města koupilo cennou knihu od soukromé majitelky z Německa za částku 1000 eur. Její hodnota je podle historiků daleko vyšší, neboť je v ní popsána kompletní historie města až do poloviny 18. století.

„Autorem kroniky je purkmistr, v dnešní řeči starosta, Chebu z let 1740 až 1748 Johann Thomas Funk. Kronika má 990 stran a popsána je v ní kompletní historie města až do doby obléhání Chebu francouzskými vojsky ve 40. letech 18. století. Psána je švabachem,“ sdělil mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič s tím, že o existenci kroniky informovala chebské infocentrum sama její německá majitelka.

Za kroniku zaplatila chebská radnice 1000 eur, přičemž si dílo nechala zhodnotit odborníky, kteří konstatovali, že cena knihy je pro město daleko vyšší. Při nákupu kroniky vyšlo najevo, že dosavadní majitelka ji zdědila po babičce.

„Dosavadní majitelka měla kroniku po babičce, která ji na začátku 80. let minulého století koupila na bleším trhu ve Frankfurtu. Do Německa se pravděpodobně dostala v rámci odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce,“ pokračuje dále mluvčí radnice s tím, že město chce nyní nechat kroniku zrestaurovat a zdigitalizovat.

„Nabízí se možnost nechat ji i přeložit. Veškeré tyto kroky a postupy konzultujeme s odborníky z Národní knihovny České republiky,“ dodal starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM), který již měl možnost si kroniku společně se svými radními prohlédnout.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mu cheb/Martin Stolař

Štítky kronika, historie, Cheb, nákup, Německo, bleší trh, Karlovarský kraj, švabach, Frankfurt nad Mohanem, radnice, druhá světová válka, Národní knihovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kronika Chebu z 18. století se prodávala na bleším trhu v německém Frankfurtu  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.