Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město Aš si na investice do bydlení půjčí až 200 milionů korun

Město Aš plánuje přijetí úvěru 200 milionů korun na investice do bytové výstavby. Přijetí úvěru schválilo zastupitelstvo města na svém posledním zasedání. Úvěr bude využíván k nákupu nemovitostí do majetku města určených k bydlení a také k financování bytové výstavby v objektech, které už město vlastní. Řekl to mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

"Debata kolem úvěru se objevila v souvislosti se skupováním objektů ašskými i mimoašskými vlastníky, do kterých jsou následně stěhovány sociálně slabší osoby, což vede ke vzniku sociálně vyloučených lokalit," uvedl Vrbata. "Aš je jedním z měst, kde jsou k dispozici prázdné a poměrně levné budovy, vhodné pro tento typ podnikání," dodal mluvčí.

Ašská radnice v boji proti takzvaným obchodníkům s chudobou již zavedla na některých adresách ve městě bezdoplatkovou zónu. Doplatky na bydlení nedostávají ani nově příchozí nájemníci například v ulici Gustava Geipela či v části Chebské, Příkré nebo Okružní ulice. Obyvatelé si tam dlouhodobě stěžovali na problémové chování lidí z ubytoven.

Třináctitisícové město si vzalo úvěr na 20 let, přičemž fixace je na 15 let. "Úvěr je rozdělený na dvě části. K dočerpání je určeno 150 milionů korun, zbývajících 50 milionů se dočerpat nemusí," řekl Milan Vrbata.

Jako první z rizikových nemovitostí, která podle Vrbaty přichází v úvahu ke koupi, je ubytovna v Dukelské ulici. Radnice čeká na nabídku vlastníka. Už nyní může radnice čerpat prostředky na projektové dokumentace.

Město v současné době připravuje také rekonstrukci čtyř objektů, v nichž vzniknou nové byty. Jejich realizaci by měl úvěr podstatně urychlit. Celkem 27 bytů chce město vybudovat v domě v Nedbalově ulici. Dále připravuje rekonstrukci budovy bývalé základní umělecké školy v Šaldově ulici, v ní má vzniknout osm bytů. Další tři byty plánuje v domě v Jiráskově ulici. Nyní opravuje 12 bytů v bývalé průmyslové škole textilní v ulici Gustava Geipela. Dohromady je v objektu plánováno 26 bytů.

Podle Vrbaty radnice nebude čerpat prostředky z úvěru na krytí ztrát v rozpočtu města, které vznikly v souvislosti s protiepidemickým opatřením. "Vzhledem k tomu, že vedení města očekávalo v roce 2020 hospodářské zpomalení, předpokládané ztráty z daňových příjmů promítlo už do rozpočtu na tento rok, přičemž se vycházelo z příjmů roku 2019. Proto nemáme zásadní problém s propadem daňových příjmů," uvedl Vrbata. Na financování dalších investic bude město podle něj čerpat z rezerv z minulých let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, , úvěr, investice, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Aš si na investice do bydlení půjčí až 200 milionů korun  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.