Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na život v Chebu bude dohlížet nový kamerový systém

Zastaralý systém, který město koupilo před mnoha lety, pomalu dosluhuje. Některé kamerové body přestaly fungovat a město chce jejich počet navýšit. Investice do oprav je ekonomicky nevýhodná, neboť současný systém má ještě analogový základ.

„Počítáme s tím, že ve městě vybudujeme zhruba 34 nových kamerových bodů a zvažujeme i některé mobilní,“ popisuje záměr místostarosta Chebu Jiří Černý.

Současný kamerový systém čítá 18 bodů a je zhruba patnáct až dvacet let a z hlediska dnešních technologií velmi zastaralý. Jeho oprava a modernizace nedává smysl, protože jeho základ je ještě analogový.

„Umístění kamerových bodů konzultujeme s odborníky, složkami Integrovaného záchranného systému a samozřejmě hlavně s naší městskou policií. Nový systém bude umět dostatečně identifikovat například poznávací značky automobilů, obličeje a vše, co dnešní technologie nabízí,“ pokračuje místostarosta.

Odhadované náklady na pořízení nového systému se pohybují mezi sedmi a osmi miliony korun. Jeho nákup, umístění kamer a spuštění do provozu chce vedení města zvládnout do konce letošního roku.

Souběžně s tímto projektem jsou po městě instalovány kamery zajišťující plynulost silničního provozu. „Ty jsme zatím instalovali na ulicích Pražská a Wolkerova a budeme v tom pokračovat. Jsou to kamery, které sledující hustotu provozu a případné tvoření kolon a dokáží regulovat semafory tak, aby byl provoz co nejplynulejší,“ vysvětlil Jiří Černý s tím, že tyto kamerové systémy umí výrobci vybavit i detekčním zařízením, které sleduje například průjezdy na červenou.

„O tyto moduly máme samozřejmě zájem a budeme je postupně nakupovat. Máme totiž statistiku dopravních přestupků i podněty občanů,“ doplnil starosta města Antonín Jalovec.

S rozšiřováním kamerového systému souhlasí i námi oslovení obyvatelé Chebu. „Je dobře, že tady bude více kamer. Ve městě jsou místa, kde se člověk necítí například po setmění úplně bezpečně,“ odpověděla nám na náš dotaz Karolína Hudcová.

I Jiří Kohout je pro zvýšení bezpečnosti, ale detekci obličejů vidí jako problém. „Je to složité téma. Sice nepředpokládám, že bude docházet k nějakému šmírování lidí, ale je to z mého pohledu na hraně. Na druhou stranu, pokud to pomůže snížit třeba kriminalitu, tak se s tím dá asi souhlasit,“ dodal Jiří Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kamerový systém, Cheb, obnova, digitalizace, Karlovarský kraj, videokamera, Jiří Černý, Jiří Kohout

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na život v Chebu bude dohlížet nový kamerový systém  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.