Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z bývalé převlékárny vězňů uděláme komunitní centrum, věří v Jáchymově

Spolek Političtí vězni.cz usiluje o záchranu jediné dochované stavby takzvané řetízkárny z bývalého uranového dolu v Jáchymově na Karlovarsku. Objekt až do šedesátých let sloužil jako převlékárna pro vězně komunistického režimu z pracovního tábora Rovnost. Záměrem spolku je tam vybudovat komunitní centrum. Stavební práce by mohly začít už v příštím roce, řekl předseda spolku Tomáš Bouška. Historii jednoho z největších lágrů v zemi tam nyní připomíná výstava.

Záměrem iniciátorů záchrany bývalé důlní převlékárny je oprava a přeměna objektu v komunitní centrum. Sloužit by měl ke vzdělávání o historii Krušných hor, ale také jako místo pro setkávání a pořádání kulturních akcí. Do jedné z částí budovy by se mělo přestěhovat sídlo organizací, které se na obnově řetízkárny podílejí. Jde o spolek Političtí vězni.cz a Novinářský inkubátor. Na záměr nyní připravují projektovou dokumentaci.

Projekt by mohl finančně podpořit program přeshraniční spolupráce Interreg - ČR a Sasko. Pokud spolek dotaci získá, v příštím roce by mohla začít nejméně tříletá rekonstrukce. Odhadované náklady jsou 20 milionů korun, přičemž čtyři miliony korun musí iniciátoři sami zajistit. Shánějí proto sponzory.

V řetízkárně už je nyní k vidění výstava. "Každý, kdo jde kolem, si ji může zdarma projít a seznámit se s tím kontextem. Je tam načrtnuto 20. století v době nejsmutnějšího období. Jsou tam jména věznitelů, třeba legendárního šéf bachaře Palečka, a pak jsou tam portréty samotných politických vězňů, třeba jméno Josefa Brixe," řekl Bouška.

Tábor Rovnost patřil mezi největší z osmnácti československých trestaneckých pracovních táborů zřízených komunistických režimem k těžbě uranu. V roce 1960 byl zrušen a srovnán se zemí. Dnes je na jeho místě chatová osada. Éru pracovních táborů tam doteď připomíná také takzvaný Palečkův hrad. Miniaturu gotického hradu si podle legendy nechal od vězňů postavit ředitel tábora Rovnost František Paleček.

V současnosti je celý areál lágru součástí Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří a chráněn jako památka UNESCO. Objekt je součástí naučné stezky Jáchymovské peklo, která vede po stopách někdejších komunistických lágrů.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky Jáchymov, Historie, Investice, Výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé převlékárny vězňů uděláme komunitní centrum, věří v Jáchymově  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.