Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Budeme chytrý kraj, slibuje si úřad od výstavby inovačního centra a chystá žádost o dotaci

Karlovarský kraj není pouze o uhlí a těžbě. S takovým poselstvím se vytasili politici z hejtmanství, kteří chtějí změnit pohled na lokalitu a postupně ji transformovat. Jedním z kroků je výstavba Karlovarského inovačního centra, jež má vést k podpoře podnikání, vědy a výzkumu. Na nákladnou stavbu nyní úřad hledá peníze v Bruselu.

Na kraji se o stavbě, jež na vyjde na více než půl miliardy korun, dlouhodobě mluví. Nyní se budování přiblížilo, když radní na svém posledním jednání schválili dotaci na uskutečnění záměru prostřednictvím výzvy Operačního programu Spravedlivá transformace. Návrh nyní poputuje k zastupitelům. 

„Nyní čekáme na zářijové zasedání krajského zastupitelstva, na kterém bude návrh projednán. V případě, že bude schválen, podáme žádost do příslušné výzvy Operačního programu Spravedlivá transformace. Očekáváme, že během příštího roku budeme úspěšní a poté může začít samotná realizace projektu, s tím, že už máme hotovou kompletní projektovou dokumentaci. Vzhledem k rozsahu objektu, který zahrnuje tři budovy, počítáme s výstavbou přibližně na dva roky. První firmy by pak v centru mohly začít fungovat začátkem roku 2027,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, projektového řízení Patrik Pizinger (Místní).

Celková suma činí celkem na 635 milionů korun včetně DPH. Z toho zhruba dvě třetina nákladů pokryje právě dotace z Evropského fondu pro spravedlivou transformaci. Zbytek uhradí kraj ze svého rozpočtu.

Záměrem projektu je vybudovat zcela jedinečnou infrastrukturu s cílem zvýšit vývojové a inovační aktivity mezi podnikateli, veřejným sektorem a výzkumnými pracovišti v Karlovarském kraji. Komplex budov se stane základním místem pro kreativně smýšlející osoby, start-upy a designéry, kteří se zde mohou společně setkávat a diskutovat své nápady. Zájemci se budou moci zapojit do inkubačních či akceleračních programů nebo si pronajmout kancelář či zasedací místnost,“ popsala Jarmila Ivasková z krajského úřadu. 

Podle Pizingera se v místě setkají také vysoké školy i firmy. Společně mají konzultovat projekty či technologie. Vedle soukromých firem bude poslouží areál i jako zázemí pro Kreativní agenturu 4K a Institut lázeňství a balneologie. Své sídlo zde bude mít Karlovarská agentura rozvoje podnikání, která se o centrum postará.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Karlovarský, Kraj, Centrum, Inovace, Investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budeme chytrý kraj, slibuje si úřad od výstavby inovačního centra a chystá žádost o dotaci  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.