Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tři roky s covidem nás poučily, bilancují v Karlovarském kraji

Tři roky od začátku pandemie onemocnění covid-19 věří vedení Karlovarského kraje tomu, že by na podobnou situaci byl kraj nyní lépe připravený. Pomohly hlavně zkušenosti, byť velmi těžce získané. Hlavně první vlny nákazy byly pro obyvatele Karlovarského kraje velmi těžké, až tragické. Proto i nyní, když už akutní nebezpeční nehrozí, zůstávají nemocnice v pohotovosti a připravené rychle se přizpůsobit, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„Současná covidová situace je klidná, byť jsme zaznamenali v poslední době mírnou vlnku nárůstu, která ovšem běží pořád v rovině respiračního onemocnění, aniž by nám vstupovala do nemocnic. Jsme s týmem z Karlovarské krajské nemocnice ostražití, pokud by k něčemu takovému jako před rokem nebo dvěma znovu došlo. Je pořád připraven aktivační plán, který by v řádu hodin mohl změnit některá oddělení na covidová oddělení. A nemusí to být jen covid, ale třeba i jiná pohroma. Tuto strategii zatím neopouštíme, byť v souladu s odbornou veřejností neočekáváme, že by se něco takového mělo opakovat," řekl hejtman Kulhánek.

Právě zajištění dostatečného počtu lůžek pro pacienty se závažným průběhem onemocnění bylo v první fázi epidemie velmi obtížné. Kapacity nemocnic nestačily a pacienti museli být překládáni na jiná lůžková zařízení, do léčeben dlouhodobě nemocných a podobně. Karlovarský kraj na počátku roku naléhavě žádal o možnost vozit pacienty do nemocnic v sousedním Německu, které měly tehdy ještě volnou kapacitu. Než to ale vláda povolila, počet pacientů na české straně už začal klesat a naopak německé nemocnice už takovou kapacitu neměly.

V únoru 2021 onemocnělo koronavirem v Karlovarském kraji i přes tisíc lidí denně. V únoru také prudce vzrostla úmrtnost. Hrubá míra úmrtnosti, která vyjadřuje počet zemřelých na 1000 obyvatel, dosáhla tehdy v Karlovarském kraji hodnoty 37,2 promile. Počet zemřelých na tisíc obyvatel tak byl v Karlovarském kraji nejvyšší z celé ČR.

Od počátku epidemie v Karlovarském kraji, který má necelých 284 tisíc obyvatel, bylo zaznamenáno přes 99 tisíc případů onemocnění covid-19. Hlavně v posledním roce, kdy už průběh onemocnění i díky očkování nebyl tak vážný, se ale řada lidí s onemocněním do statistik nedostala. Celkově podle informací ministerstva zdravotnictví za dobu pandemie zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 bezmála 1700 lidí. To je více lidí, než žije například v Bukovanech na Sokolovsku.

V prosinci, ze kdy je poslední měsíční informace krajských hygieniků o epidemiologické situaci v kraji, bylo v Karlovarském kraji zaznamenáno 348 případů nákazy koronavirem. Věkový průměr nakažených byl 53 let. V celkovém počtu onemocnění bylo 104 reinfekcí, 75 nakažených bylo očkovaných. Podle statistik bylo 40 pacientů hospitalizováno, nikdo však nezemřel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Covid, Karlovarský, Kraj, Poučení, Hejtmat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři roky s covidem nás poučily, bilancují v Karlovarském kraji  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.