Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odstartoval druhý den prezidentské volby. Sčítání hlasů začne dvě hodiny po poledni

Začíná druhý den přímé volby prezidenta. Úderem osmé hodiny ranní se na posledních šest hodin otevřely volební místnosti. Poté začne sčítání odevzdaných hlasů ve všech okrscích. Těch je při prezidentské volbě zhruba 15 tisíc. Jasno o postupujících do druhého kola, případně o vítězi voleb, bude v odpoledních hodinách.

Zájem o prezidentské volby je podle očekávání velký. V největších městech Karlovarského kraje se volební účast pohybuje podle zjištění ČTK mezi 25 až 45 procenty. V některých okrscích, například v krajských Karlových Varech, ale dosahuje i okolo 50 procent. Podle volebních komisařů, kteří jsou v komisích pravidelně, je zájem o volby letos větší, podstatný ale bude zájem o volby v sobotu dopoledne.

První volební den se obešel bez výraznějších komplikací. Pouze někteří lidé v Jihomoravském kraji řeší problémy s voličskými průkazy, část z nich je nedostala, jiní s velkou časovou prodlevou a někteří až po urgencích. Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka eviduje po celé České republice 16 reklamací v souvislosti s voličskými průkazy a řeší je přednostně.

Naopak smutná událost poznamenala první volební den v jedné z místností v Roudnici nad Labem. Tam sedmasedmdesátiletý senior zašel za plentu, aby si připravil volební lístek a po vložení svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo. Muž tak zemřel přímo ve volební místnosti.

Za nejvážnější uchazeče jsou předvolebními průzkumy i pohledem bookmakerů označováni bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Týden před prezidentskou volbou oznámil odstoupení z voleb odborový předák Josef Středula, který podpořil Nerudovou.

Dění z volebních štábů prezidentských kandidátů bude Drbna přinášet celé sobotní odpoledne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Josef Prášek

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstartoval druhý den prezidentské volby. Sčítání hlasů začne dvě hodiny po poledni  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.