Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koaliční smlouva je podepsána, v pondělí by se mělo ujmout vlády nové vedení kraje

Karlovarský kraj se konečně dočkal. Takzvanému bloku 21 se podařilo sestavit většinovou koalici a dohodnout i složení vlády kraje. Do křesla hejtmana pravděpodobně usedne Petr Kulhánek (KOA). Prvním náměstkem bude Jan Bureš (ODS).

„Při sepisování koaliční smlouvy jsem vycházel ze svých zkušeností z vedení města Karlovy Vary. Smlouva není nijak obsáhlá, nicméně je v ní uplatněn partnerský princip vztahu mezi jednotlivými subjekty a obsahuje i blokační pojistku. Ta má zajistit, aby žádný ze subjektů nebyl takzvaně upozadněn. Sice nepředpokládáme její použití, ale je to nástroj pro případ, že by se subjekty nedohodly. Osobně věřím, že se nám vždy podaří najít kompromis a dohoda,“ uvedl před podpisem koaliční smlouvy Petr Kulhánek.

Ten bude na pondělním pokračování ustavujícího zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje jediným kandidátem na hejtmana. Prvním náměstkem by měl být v pondělí zvolen Jan Bureš (ODS).

„Stojí před námi hodně zásadních úkolů a vedle situace ohledně nemoci Covid-19 je to hlavně transformace regionu po útlumu těžby uhlí a také otázka zdravotnictví v regionu, které je každoročně více a více dotováno z krajských peněz,“ pokračoval dále pravděpodobný nový hejtman.

Vzhledem k tomu, že sestavení vládnoucí koalice trvalo zhruba dva měsíce a nové vedení je v jisté časové tísní, nebude na prosincovém zastupitelstvu schvalován rozpočet na rok 2021, ale takzvané rozpočtové provizorium.

„To je logické i z toho důvodu, že neznáme příjmy kraje pro příští rok. Proto nyní schválíme provizorium a na lednovém zasedání zastupitelé schválí řádný rozpočet na rok 2021,“ dodal Petr Kulhánek.

Vládnoucí koalice v Karlovarském kraji bude složena ze zastupitelů STAN, Pirátů, Místních, VOK, SNK1 a koalice ODS a KDU-ČSL. To je šest politických uskupení a hnutí, z nichž někteří se skládají ještě z dalších subjektů.

Zastupitelé zvolení za hnutí ANO a SPD budou tvořit opozici.

V uplynulém čtyřletém období vládla v Karlovarském kraji koalice složená z ANO, ODS, Místních, Pirátů a jednoho zastupitele zvoleného za SPO. Na základech této koalice chtělo i nadále v kraji vládnout, ve volbách vítězné, hnutí ANO. Nesehnalo ale podporu potřebných 23 zastupitelů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, hejtman, koalice, koaliční smlouva, ODS, Petr Kulhánek, Jan Bureš, ANO 2011, Česká pirátská strana, Karlovy Vary, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouva je podepsána, v pondělí by se mělo ujmout vlády nové vedení kraje  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.