Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hokejová reprezentace začala kemp v Karlových Varech už v plné sestavě

S kompletním sedmadvacetičlenným kádrem začala česká hokejová reprezentace v Karlových Varech druhý týden přípravy na mistrovství světa v Praze. Kouč Radim Rulík a jeho asistenti Jiří Kalous, Tomáš Plekanec a Marek Židlický už minulý týden trénovali v Říčanech se čtrnáctkou hráčů, pro které skončila brzy klubová sezona. Teď už se bude tvořit jádro týmu pro šampionát. Ve čtvrtek a v sobotu sehrají čeští hokejisté v Karlových Varech první přípravné zápasy s Německem.

V kádru jsou tři gólmani, devět obránců a 15 útočníků. Po čtyřdenním kempu v Říčanech se rozloučil jen brankář Daniel Král z Liberce. Nově se zapojili brankář Jakub Málek z Ilvesu Tampere, v obraně jeho klubový spoluhráč Dominik Mašín, Daniel Gazda s Janem Ščotkou z Komety Brno a Jakub Galvas z Malmö.

V útoku už s týmem trénují i nejproduktivnější hráč základní části extraligy Tomáš Filippi z Liberce, nejlepší střelec dlouhodobé části švédské ligy David Tomášek z Färjestadu, další hráč Ilvesu Tampere Petr Kodýtek, Radan Lenc z HV 71, bratři Michal a Ondřej Kovařčíkové z Jukuritu Mikkeli, Matěj Stránský z Davosu a z Českých Budějovic Adam Kubík a nováček Jáchym Kondelík.

„Tady z toho výběru mají ti kluci opravdu šanci se dostat do finálního výběru. Bude záležet jenom na tom, jak se jim bude dařit," řekl Rulík novinářům po prvním tréninku v KV Areně. „Od prvního tréninku se zaobíráme systémovými věcmi. Chceme, aby nám v Praze co nejlíp fungovaly. Tomu se opravdu chceme věnovat. Samozřejmě máme přípravná utkání, ale teď je pro nás priorita trénink a souhra v něm. Od prvního tréninku bude maximální soustředění pro výkon na ledě. Chceme, aby se ti kluci nejevili jenom dobře v zápase, ale i v tréninku. Vyváženost výborná práce v tréninku a výborná práce v zápase by měla potom rozhodovat," uvedl kouč.

Vyřazení některých týmů v čele s vítězem základní části švédské ligy Färjestadem Rulíka překvapilo. „To samozřejmě dopředu nikdo neví. Já jsem ještě oslovil pár hráčů, kteří tady dnes nejsou, protože jsem fakt nečekal, že dojde k takovým až turbulencím v Evropě. Vypadly týmy, které hrály špičku švédské i finské ligy, do toho počítám i Jukurit s bratry Kovařčíkovými. Tím, že se to stalo, tak máme ty hráče k dispozici a mají šanci zabojovat o mistrovství. Nejsou tady žádní hráči, u kterých bychom řekli, že tu šanci nemají," řekl Rulík.

Může tvořit jádro týmu, které doplní ještě další hráči z Evropy a posily ze zámoří. „Určitě je to lepší, než kdybychom je k dispozici neměli. Švédská a finská soutěž má případné sedmé finále 5. května, u nás je to 28. dubna. To je podstatný rozdíl. U nás těm hráčům, i když budou třeba unavení, máme možnost dát jeden nebo dva zápasy na Českých hrách. Z těchto soutěží bychom je měli někdy 5. května a 10. května začíná mistrovství, což by byla obrovská nevýhoda hlavně pro ně," prohlásil Rulík.

Někdy na to podle něj hráči s dlouhou klubovou sezonu doplácejí. „To vždycky bylo téma pro trenéra, jestli je brát nebo nebrat. Většinou se ti kluci nebrali, že už byli emočně úplně na prahu a nebyly tam síly. Když se to pak spojí s fyzickými silami, případně s nějakým drobným zraněním, tak toho má ten hráč plné zuby a málokdy najde sílu, aby na mistrovství ještě dominoval nebo nastoupil ve skvělé formě. Když se to má týkat více hráčů, tak si myslím, že je to velký podnět k diskuzi. Když se nejedná o tolik hráčů, tak je to podobné, jako když přicházejí hráči z NHL po prvním kole," konstatoval Rulík.

Příští týden se se národní tým přesune do Českých Budějovic a sehraje tam i v Linci duely s Rakouskem. Pak se utká v Trenčíně a Bratislavě se Slovenskem. Generálkou na mistrovství světa v Praze (10. až 26. května) bude od 2. do 5. května domácí turnaj Euro Hockey Tour v Brně, kde postupně změří síly s Finskem, Švédskem a Švýcarskem.

Kádr českých hokejistů pro druhý týden přípravy před MS a zápasy s Německem (11. a 13. dubna)

Brankáři: Dominik Frodl (Karlovy Vary; 1 zápas), Lukáš Klimeš (Vítkovice; 0), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.; 4)

Obránci: Daniel Gazda (9 zápasů/1 branka), Jan Ščotka (oba Kometa Brno; 40/1), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav; 29/0), Jakub Sirota (Olomouc; 0/0), Petr Zámorský (Plzeň; 81/3), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.; 24/4), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 19/0), Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.; 26/3), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 19/0),

Útočníci: Ondřej Beránek (49/7), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 46/8), Tomáš Filippi (49/5), Jakub Rychlovský (oba Liberec; 5/1), Jáchym Kondelík (0/0), Adam Kubík (oba České Budějovice; 3/1), Michal Kovařčík (17/0), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 9/1), Jakub Flek (Kometa Brno; 74/18), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc; 192/53), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 33/3), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 64/14), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 60/8), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.; 60/9), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 56/18).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český hokej

Štítky Sport, hokej, svět, příprava, ČR, reprezentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejová reprezentace začala kemp v Karlových Varech už v plné sestavě  |  Hokej  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.