Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Neopatrný senior přišel o 1,5 milionu korun. Internetoví podvodníci ho během roku okradli hned dvakrát

O 1,5 milionu korun připravili internetoví podvodníci seniora z Karlových Varů. Okradli ho hned dvakrát. Uvěřil jim totiž, že mu pomohou získat zpět peníze, které se jim na první pokus podařilo odčerpat z jeho účtu. Podruhé muže připravili ještě o daleko větší sumu peněz.

„Čtyřiasedmdesátiletý muž loni zareagoval na podvodnou nabídku investice akcií. Během hovoru ho měl neznámý muž po telefonu přesvědčit, aby si do svého zařízení nainstaloval software s názvem AnyDesk, pro vzdálenou správu. To muž tehdy nakonec učinil a následně mu bylo z jeho bankovních účtů odčerpáno přibližně 550 tisíc korun. Podvodné jednání poté muž z Karlových Varů oznámil na policii,“ popsal první útok podvodníků mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Na konci května letošního roku seniora opět telefonicky kontaktoval jemu neznámý muž. Představil se jako zástupce zahraniční společnosti a tvrdil, že mu pomůže získat finanční prostředky, o které loni podvodem přišel. Po několika telefonních hovorech muž nabídce uvěřil a opět si do svého počítače nainstaloval software pro vzdálený přístup.

„Tím zcela neznámému člověku opět zpřístupnil i své internetové bankovnictví. A právě toho dosud neznámý pachatel zneužil. Následně bylo totiž provedeno několik převodů finančních prostředků z bankovních účtů čtyřiasedmdesátiletého muže na jiné bankovní účty. A to samozřejmě bez jeho vědomí. Vznikla mu tak další škoda přibližně za 900 tisíc korun,“ konstatoval mluvčí Kopřiva.

Senior tak během jednoho roku přišel o veškeré své našetřené peníze, konkrétně přišel podvodným jednáním zhruba o 1,5 milionu korun. Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

„Důrazně varujeme před instalováním jakéhokoliv softwaru pro vzdálený přístup, a to zejména na žádost vám neznámým osobám, které slibují zhodnocení vašich peněz a podobně! Nainstalováním této aplikace do počítače nebo jiného zařízení dovolíte neznámým osobám to, že mohou bez vašeho svolení pracovat na vašem počítači. Získají tím přístup například i do internetového bankovnictví a mohou tak provádět převody finančních prostředků, a to opět bez vašeho svolení! Podobného podvodného jednání evidují kriminalisté bohužel více," varuje mluvčí policie. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky internetový podvod, podvodníci, okradli seniora, přišel o úspory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neopatrný senior přišel o 1,5 milionu korun. Internetoví podvodníci ho během roku okradli hned dvakrát  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.