Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Afghánec, jenž si má v ČR odpykat 22 let za pokus o dvě vraždy a znásilnění, podal dovolání proti verdiktu

Trest ve výši 22 let si má ve vězení odpykat Afghánec za pokus o dvě vraždy a znásilnění. Teď si podal proti verdiktu soudu dovolání. Rozsudek tak přezkoumá Nejvyšší soud. Asmat Širzád loni na Nový rok v Karlových Varech napadl a pobodal jednu ženu a druhou rdousil a pokusil se znásilnit. Dovolání podle databáze InfoSoud obdržel Krajský soud v Plzni, nyní by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.

Širzád u plzeňského krajského soudu tvrdil, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Jednání u odvolacího Vrchního soudu v Praze se obžalovaný nezúčastnil. Že se na Nejvyšší soud obrátil Širzád, a nikoliv státní zastupitelství, potvrdila novinářům mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

Afghánec žil několik let v Německu, kde žádal o azyl. Do Karlových Varů přijel oslavit poslední den roku 2021 a své narozeniny, které má 1. ledna. Podle rozsudku první den roku časně ráno zaútočil zavíracím nožem na tehdy sedmatřicetiletou ženu, která s ním odmítla mít sex. Pobodaná žena dokázala dojít do blízké restaurace, kde požádala o pomoc a zkolabovala. Podle rozsudku nezemřela jen díky včasné lékařské pomoci a operaci.

Poté Širzád napadl devatenáctiletou ženu, natlačil jí na plot a s nožem v ruce jí nutil k pohlavnímu styku. Protože se bránila, začal ji podle soudu rdousit, dokud neupadla do bezvědomí. Když omdlela, cizinec ji částečně svlékl, osahával ji, aby dosáhl pohlavního uspokojení. Pak utekl. U soudu se ale nepodařilo prokázat, že ji znásilnil, muž proto čelil obžalobě pouze z pokusu o znásilnění.

Policie muže zadržela zhruba dvě hodiny po druhém útoku. Širzád se v minulosti hájil tím, že se k událostem nemůže vyjádřit, protože si na nic nepamatuje. Vysvětloval to buď vypitým alkoholem, na který údajně není v takovém množství zvyklý, nebo tím, že mu někdo mohl dát v restauraci do pití nějaký lék.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky pokus o vraždu, znásilnění, dovolání, Nejvyšší soud, krajský soud v Plzni, Afghánec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Afghánec, jenž si má v ČR odpykat 22 let za pokus o dvě vraždy a znásilnění, podal dovolání proti verdiktu  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.