Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči bojovali až do večera s požárem lesa, ze vzduchu jim pomáhal Černý jestřáb shazováním vody

, aktualizováno 23. července 2023, 13:30

Až před 21. hodinou se v sobotu podařilo hasičům poblíž Útviny na Karlovarsku lokalizovat požár lesa. Hořet začalo odpoledne. Z původně zasažené plochy zhruba 2,5 hektaru se do večera oheň rozšířil na plochu 3,75 hektaru a dostal se na hranici vzrostlého lesa. Ze vzduchu pomáhal hasit požár i vrtulník. V neděli dopoledne zůstávají na místě stále ještě čtyři jednotky hasičů.

„Hovor, ve kterém volající oznámil hustý kouř stoupající z lesa nedaleko obce Útvina, přijali v sobotu krátce před půl čtvrtou odpoledne operátoři na tísňové lince. První jednotky, které dorazily na místo, potvrdily požár smíšeného porostu, který se za přispění silného větru rychle šíří a hrozí zasažení vzrostlého lesa. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu a požádal o letecké hašení. Pomoci tak přiletěl vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk, který zde byl před několika hodinami na uvedené odborné přípravě,“ informoval mluvčí hasičů Lukáš Černý.

„Zásah probíhal v nepřístupném terénu, proto jsme nasadili čtyřkolky. S monitorováním šíření požáru, jeho rozsahu a vyhledáváním ohnisek pomáhal dron vybavený termovizí. Vrtulník plnil Bambi vak přímo z blízkého Brťsko - sedelského rybníka. Proto mohl každých pět minut provést shoz 3000 litrů vody. Celkem Černý jestřáb shodil 135 000 l vody ve 45 shozech,“ uvedl mluvčí hasičů.

Letecké hašení společně s nasazením jedenácti jednotek zastavilo šíření a kolem půl deváté večer byl požár lokalizován. „Zásah nadále pokračuje a hasiči na místě stále zůstávají, provádějí vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Příčina požáru je předmětem vyšetřování, podle prvotního odhadu vyšetřovatele způsobil požár škodu 250 tisíc korun,“ dodal Lukáš Černý.

„Zásah na místě lesního požáru u obce Útvina stále pokračuje. Provedli jsme střídání zasahujících hasičů a pomocí dronu s termokamerou vyhledáváme ohniska, která následně dohašujeme. Drony jsou velkým pomocníkem, protože jsou schopny monitorovat z výšky celou plochu požářiště a vyhledávat ohniska požáru včetně těch skrytých," doplnil v neděli odpoledne mluvčí hasičů. 

V poslední době hasiči v celém Česku bojují s častými požáry lesních nebo polních porostů. V Karlovarském kraji například minulý víkend zasahovali u většího požáru lesa mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku. Vznikl na ploše zhruba 200 krát 200 metrů a bojovalo s ním 12 jednotek. V sousedním Plzeňském kraji od začátku července hasili 183 požárů, z toho bylo 88 požárů luk, polí a trávy a 36 lesních požárů. Loni za stejnou dobu hasili v Plzeňském kraji 97 požárů.

Pro Karlovarský a Ústecký kraj, severní část Plzeňského a většinu Středočeského kraje, dále pro velkou část Vysočiny a Jihomoravského kraje platí výstraha pro vysoké nebezpečí požárů, kterou vydali meteorologové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky požár lesa, hoří les, hasiči likvidují požár lesa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči bojovali až do večera s požárem lesa, ze vzduchu jim pomáhal Černý jestřáb shazováním vody  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.