Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté zastavili PIT manévrem zběsile ujíždějící automobil napěchovaný cigaretami bez kolků

Zběsile ujíždějící automobil značky Škoda zastavili policisté v Sokolově pomocí PIT manévru. A velmi rychle zjistili, proč se snažil řidič vyhnout silniční kontrole. Při prohlídce vozu totiž uvnitř policisté našli 200 000 kusů cigaret bez kolku.

„Policisté prováděli v Sokolově dohled nad dodržováním bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Kolem desáté hodiny dopolední si poblíž vlakového nádraží všimli projíždějícího vozidla značky Škoda, které se rozhodli předepsaným způsobem zastavit a zkontrolovat jeho osádku. Řidič na výzvy začal zpomalovat, až úplně zastavil u krajnice. Když policisté vystupovali ze služebního vozidla, řidič osobního automobilu značky Škoda se rozjel a začal ujíždět. Následně ujížděl v Sokolově a blízkém okolí a na opakované výzvy policistů k zastavení nereagoval,“ popsal začátek incidentu mluvčí policie Jan Bílek.

Jelikož svou bezohlednou jízdou opakovaně ohrožoval bezpečnost ostatních účastníků provozu, rozhodli se policisté z obvodního oddělení silničního dohledu využít oprávnění k zastavení vozidla PIT manévrem, přičemž vyčkali na vhodný úsek pozemní komunikace a nepřítomnosti dalších účastníků silničního provozu. „Následně využili donucovacího prostředku k násilnému zastavení automobilu a pomocí ochranného rámu ujíždějící vozidlo zastavili. Poté na místě osmadvacetiletého cizince zadrželi. V osobním automobilu policisté objevili na zadních sedadlech a v zavazadlovém prostoru 21 krabic s cigaretami, které nebyly označeny předepsanou tabákovou nálepkou pro daňové účely, tudíž za ně nebyla odvedena spotřební daň téměř 530 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí.

Řidič se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu a orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, které vyšly s negativním výsledkem. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Policie používá rámy na svých vozidlech k zastavování řidičů už od roku 2020. Jde o speciální kovový rám instalovaný na předním nárazníku vybraných vozidel a takzvaný pit manévr by měl v provozu ovládat jen vyškolený policista. Ne vždy tomu tak ale je a ne vždy je tento manévr využívaný v přiměřených situacích. Při tomto způsobu policisté narazí rámem do zadní části pronásledovaného vozu, který otočí a zastaví. To však vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování. Manévr se cvičí a jde provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky PIT manévr, policejní honička, nekolkované cigarety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zastavili PIT manévrem zběsile ujíždějící automobil napěchovaný cigaretami bez kolků  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.