Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Novodobí otrokáři obchodovali s lidmi v Británii, zaměřovali se na sociálně slabé krajany ze západu Čech

Případ moderního otrokářství míří k soudu. Státní zástupce obžaloval dva muže a dvě ženy z vykořisťování svých krajanů v Británii. Organizovaná skupina lákala sociálně slabé lidi z Karlovarského kraje do Velké Británie, kde je nutila pod pohrůžkou násilí pracovat, přičemž jim sebrali téměř všechny vydělané peníze, doklady a telefony. Případ s krycím názvem Kotrba dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni. Obžalovaným hrozí až 15 let ve vězení.

Za vidinou dobře placené práce odjelo do Británie nejméně sedm osob. Těm skupina podvodníků okamžitě sebrala doklady a telefony. „Pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí je měli nutit pracovat až šest dnů v týdnu ve 12 hodinových směnách v restauracích nadnárodního řetězce rychlého občerstvení. Za tuto činnost však poškození neměli dostávat téměř žádné peníze, mzda byla zasílána na účet jednoho z obžalovaných,“ tak popsal praktiky podvodníků mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle kriminalistů se pachatelé obohatili o zhruba tři miliony korun. S vyšetřováním kauzy pomáhala české straně také Metropolitní policie v Londýně a policie v Cambridgeshire. „Každá skupina fungovala v jiné části Velké Británie, konkrétně v městech Londýn, Cambridge a Bedford. Na případu se aktivně podíleli i pracovníci Europolu a Eurojustu,“ upřesnil Ibehej. Za zvlášť závažný zločin obchodování s lidmi hrozí pachatelům až 15 let ve vězení.

Tento případ ale není jediným. V rámci společného vyšetřování vede policie další tři trestní řízení s šesti občany ČR. Ti stejný způsobem nalákali krajiny na dobře placenou práci a za použití násilí je nutili dřít v pekárně nebo v restauraci. „Takto mělo být do Velké Británie vylákáno a následně vykořisťováno nejméně 20 osob. Těmito případy se budou zabývat soudy ve Velké Británii, v případě odsouzení osobám hrozí až trest doživotí,“ uzavřel Ibehej.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky moderní otrokářství, obchod s lidmi, Velká Británie, Státní zastupitelství ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Europol, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novodobí otrokáři obchodovali s lidmi v Británii, zaměřovali se na sociálně slabé krajany ze západu Čech  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.