Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud zrušil doživotí pro Roberta Tempela za dvojnásobnou vraždu, má být bezodkladně propuštěn. Odseděl si skoro dvacet let

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku právě za loupeže. Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu v roce 2001, jejíž spáchání popíral.

Po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého ÚS byl Tempel nedávno zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů. Vězeňská služba mu však přikázala odpykat zbývajících 457 dní z původního trestu, na svobodu se tak zatím vůbec nedostal.

Tempel se obrátil na Okresní soud v Sokolově s návrhem, aby rozhodnutí Vězeňské služby zrušil, případně aby odložil výkon zbytku trestu, než se rozhodne o jeho promlčení nebo o započítání odpykaných let ze zrušeného doživotí. Okresní soud mu nevyhověl, nyní bude vázán nálezem ÚS.

"Dosud vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje i ty ostatní tresty, které mu byly dříve uloženy," řekl Fenyk.

Dvojnásobná vražda, za niž byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Robert Tempel, soud, doživotní trest, vězení, dvojnásobná vražda, Jiří Kajínek, vrchní soud, vražda, doživotí, ústavní soud, Jaroslav Fenyk, Sokolov, okres Sokolov, Vězeňská služba České republiky, Evropský soud pro lidská práva, Štrasburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil doživotí pro Roberta Tempela za dvojnásobnou vraždu, má být bezodkladně propuštěn. Odseděl si skoro dvacet let  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.