Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Loňskou tragickou srážku dvou vlaků měl zavinit strojvedoucí, obviněn je z obecného ohrožení z nedbalosti

Za loňskou tragickou nehodu, při níž se u Perninku na Karlovarsku srazily dva vlaky, obvinili kriminalisté osmadvacetiletého strojvedoucího osobního vlaku. Havárie si vyžádala dva lidské životy a 24 zraněných cestujících.

„Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání a muže obvinili ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na deset let,“ informovala mluvčí policie Eva Valtová.

Nehoda se stala 7. července roku 2020 v 15:10, když se osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu srazil s osobním vlakem v opačném směru. Podle Drážní inspekce cestovalo v obou vlacích 33 lidí včetně personálu. Dva lidé zemřeli, devět utrpělo středně těžká a těžká zranění, 15 lidí se zranilo lehce a sedm záchranáři ošetřili na místě.

FOTO: Nehoda dvou vlaků u Perninku

Středa, 8. července 2020, 08:00

FOTO: Nehoda dvou vlaků u Perninku
FOTO: Nehoda dvou vlaků u Perninku

Na místě zasahovaly všechny záchranné složky Integrovaného záchranného systému včetně vrtulníku letecké záchranné služby, a to i ze Spolkové republiky Německo. Těm pomáhali také místní lidé, kteří poskytovali zraněným první pomoc a přenášeli je z těžce přístupného terénu.

„Při prověřování případu bylo zjištěno, že strojvedoucí osobního vlaku po dojetí do stanice v Perninku na jednokolejné železniční trati neměl bez vážného důvodu splnit povinnosti uložené mu jízdním řádem a vnitřním předpisem provozovatele dané dráhy. Při odjezdu z uvedené stanice neměl ohlásit svůj odjezd dispečerovi a současně nevyčkat příjezdu protijedoucího vlaku ze stanice Nové Hamry. V důsledku tohoto pochybení došlo následně ke střetu těchto dvou osobních vlaků,“ uvedla mluvčí policie. Způsobená celková škoda byla odhadnuta na částku přesahující 25 000 000 korun.

Drážní inspekce již dříve uvedla, že ze záznamů komunikace mezi strojvůdci a dispečerem vyplynulo, že vlak jedoucí na Karlovy Vary měl zůstat stát ve stanici Pernink, kde ale nepočkal. Na trati, na níž se nehoda stala, nebylo žádné zabezpečovací zařízení, které by bránilo nebo upozornilo strojvůdce, že na trať nemá vjet. Vlaky jedoucí v opačných směrech se na trati mají míjet v předem dané stanici, provoz tam řídí lidé a vše závisí na komunikaci strojvedoucích s dispečerem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky tragická nehoda, železnice, úmrtí, Pernink, srážka dvou vlaků, obviněný strojvedoucí, železniční nehoda, osobní vlak, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Drážní inspekce, Johanngeorgenstadt, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňskou tragickou srážku dvou vlaků měl zavinit strojvedoucí, obviněn je z obecného ohrožení z nedbalosti  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.