Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Muž při výkopových pracích nalezl dva granáty a půl kila další munice

Policisté v Karlovarském kraji vyjíždějí k podobným nálezům poměrně často. Tentokrát se na linku 158 obrátil muž, který na pozemku neobydleného domu ve Žluticích našel několik kusů munice. Pyrotechnik určil, že se jedná o dva ruční granáty a zhruba půl kila malorážní munice.

Při provádění výkopových prací narazil muž na podivný nález. Jelikož se domníval, že se jedná o munici, obrátil se hned na policii. „Na místo okamžitě vyjeli policisté, kteří místo zajistili a následně si vyžádali příjezd specialisty z pyrotechnické služby v Teplicích. Po konzultaci s pyrotechnikem nebylo nutno provést evakuaci osob v přilehlém okolí,“ popsal policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Odborník následně určil, že se jedná o dva ruční granáty F1, tři iniciátory a zhruba půl kilogramu malorážní munice. Vzhledem ke špatnému stavu iniciátorů a neschopnosti převozu pyrotechnik tuto munici na místě zlikvidoval.

„Její detonace na místě proběhla úspěšně. Při události nebyl nikdo zraněn, ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Ruční granáty a malorážní munici pyrotechnik zajistil a odvezl k její likvidaci,“ dodal Kopřiva.

Velké manévry zažili hasiči a záchranáři v Karlových Varech. V rozlehlém areálu krajského úřadu narazil bagrista na podezřelý předmět. Protože panovala obava, že by mohlo jít o munici, musela se preventivně evakuovat budova blízké krajské...

Co dělat při nálezu staré munice?

Policisté v Karlovarském kraji řeší podobné případy poměrně často. Na místo okamžitě vyjíždějí i přivolaní pyrotechnici, kteří ke každému ohlášenému nálezu přistupují s maximální opatrností.

„Korozí předmětu může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí málo. Proto nepodceňujte ani staré a zkorodované výbušniny a jiné předměty. V případě nálezu s nimi v žádném případě nemanipulujte a ihned o nálezu informujte policii. Vyčkejte do příjezdu hlídky a místo nálezu zabezpečte tak, aby se k němu nepřiblížily další osoby. Pokud se nebude jednat o munici, nikdo se na Vás zlobit nebude. Lepší je vždy nález ohlásit, než aby došlo k neštěstí,“ apeluje mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky munice, Karlovarský kraj, policie, krimi, pyrotechnik, Žlutice, Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž při výkopových pracích nalezl dva granáty a půl kila další munice  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.