Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý cínový důl u Přebuzi láká turisty, řada z nich tu riskuje své zdraví

Obří betonový komplex přivádí do lesů poblíž Přebuzi stovky turistů. Mezi nimi jsou zájemci o historii i ti, kteří zde popíjejí alkohol případně holdují drogám. Někteří z nich tu často riskují svůj život, když se snaží šplhat po rozpadlých schodech. To se právě přihodilo jednomu muži, který spadl z šestimetrové výšky. Na místě proto musela zasahovat horská služba, policie i hasiči.

Těžil a upravoval se zde cín pro potřeby nacistického Německa. Nyní jsou ze zbytků budov jen zarostlé trosky. Pracovní tábor ale v zapomnění neupadl. Ročně sem proudí stovky turistů nebo omladina, která tu hraje paintball. Co zde dělal pozdě večer jeden muž se můžeme jen domnívat. Jisté ale je to, že jako řada dalších riskoval své zdraví. Kolem jedenácté večer se zřítil ze střechy zpustlé budovy přímo a schody.

„Zasahovali jsme u pádu osoby v prostorách bývalého cínového dolu Sauersack u Přebuzi. Letecká záchranná služba byla z důvodu špatného počasí neletová. Na místě zasahovaly všechny složky IZS včetně Horské služby,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Radek Hes.

K události vyrazila stála služba ze stanice Bublava a Boží Dar. Po příjezdu záchranáři zjistili, že muž spadl přibližně z šestimetrové výšky. Přesně v místech, kde je rozbořené schodiště. Muž si po páru zlomil stehenní kost na levé noze.

Společně s posádkou zdravotnické záchranné služby jsme muže dovyšetřili, zafixovali ve vakuové matraci a ve speciálních nosítkách připravili k technickému transportu, který probíhal ve spolupráci s hasiči a policií za pomoci lanových technik do přízemí a pak nepřístupným terénem k vozidlu ZZS,“ dodal zasahující člen Horské služby Milan Šulák.

Prostor bývalého cínového dolu se v poslední době stává vyhledávaným cílem. Přesto je zde řada zákoutí, kde může velmi rychle dojít k úrazu. „Někteří návštěvníci při prolézání nebezpečných částí tohoto skanzenu, hazardují i s vlastním životem, jako v tomto případě." konstatoval Miroslav Račko, náčelník oblasti Krušné hory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba,

Štítky Přebuz, důl, úraz, záchranka, hasiči, policie, nehoda, horská služba, schodiště, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý cínový důl u Přebuzi láká turisty, řada z nich tu riskuje své zdraví  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.