Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Strojvůdce nedodržel předepsanou rychlost a vykolejil tak vlak. Vyšetřování nehody u Mariánek je u konce

Vyšetřování loňské železniční nehody u Mariánských Lázní je u konce. Obviněn byl čtyřiapadesátiletý muž z Plzeňska. Ten nerespektoval drážní značení a překročil předepsanou rychlost o 60 km/h. Nákladní vlak se sedmnácti vagony tak vykolejil. Škody na nákladní soupravě i samotné trati šly do desítek miliónů korun.

Ohrožení z nedbalosti, tak zní obvinění chebských kriminalistů v případě čtyřiapadesátiletého muže z Plzeňska. Obviněný jako strojvedoucí nerespektoval drážní značení. S nákladním vlakem skladájího se ze dvou tažným lokomotiv a sedmnácti vagónů pevážejích vápenec, jel ve směru z Chodové Plané na železniční stanici Mariánské Lázně. 

,,Právě u Mariánských Lázní měl vjet do pravotočivé zatáčky, ve které je nařízena maximální průjezdní rychlost na 30 km/h, rychlostí 90 km/h. Následně mělo za stálého brždění dojít k vykolejení vlakové soupravy a jejímu poškození. Kromě toho mělo dojít k poškození železniční svršku, spodku a trakčního vedení. Celková škoda byla odhadnuta téměř na 20,5 milionů korun," popsal nehodu policejní mluvčí Jakub Kopřiva. V případě prokázání viny hrozí čtyřiapadesátiletému muži trest odnětí svobody až na osm let.

Odstranění vagónů trvalo tři dny

Odstranit vagóny z kolejiště a náspu. To by úkol hasičů. Většina vozů se převrátila, u některých došlo k poškození přepravních kontejnerů a tím vysypání části nákladu, u některých zůstal celý náklad stále uvnitř. Hmotnost vagónu včetně nákladu byla přes 70 tun.

,,Pro samotné vyproštění bylo nutné povolat na místo nejenom jeřáby, ale především vyprošťovací tanky. Ty navijákem postupně odstraňovali jednotlivé vykolejené vagony. Zásah komplikovalo málo prostoru kolem místa nehody, před každým vyproštěním vagonu byla nutná důkladná příprava nejen samotného uvolnění zaklesnutých trosek a poškozených částí, ale i uvázání k navijáků systémem kladek. Zároveň s vyprošťovacími tanky pracoval na vyproštění i vysokotonážní jeřáb," popsal kroky hasičů jejich krajský mluvčí Martin Kasal.

Na vyproštění se pracovalo nepřetržitě 52 hodin. Teprve poté bylo možné zjistit celkové poškození kolejí a zahájit činnost pro obnovení provozu na trati. V novodobé historii HZS Karlovarského kraje se jedná o dosud největší železniční dopravní nehodu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR / HZS KVK

Štítky nehoda, vlak, strojvedoucí, dráha, železnice, krimi, Policie, Mariánské Lázně, havárie, Plzeňský kraj, Martin Kasal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Strojvůdce nedodržel předepsanou rychlost a vykolejil tak vlak. Vyšetřování nehody u Mariánek je u konce  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.