Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Karlovarském kraji bude přes svátky otevřeno jedno testovací místo

V Karlovarském kraji bude v době vánočních svátků otevřeno zřejmě jen jediné testovací místo na covid-19, a to v Pomezí nad Ohří. Pokud někdo potřebuje test, aby mohl o svátcích nebo krátce po nich například na návštěvu za blízkými do domovů seniorů, měl by si pospíšit. Kapacity testovacích míst jsou z velké části pro následující dny už obsazeny.

Testovací místo v Pomezí nad Ohří, u čerpací stanice MOL, bude otevřeno v neděli 26. prosince. Na antigenní testy sem lze přijít bez rezervace, na PCR test je nutné si rezervovat termín. V úterý dopoledne bylo volných na neděli ještě 132 míst z celkové kapacity 174 míst. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) zatím žádné jiné testovací místo nepotvrdilo provoz ve dnech 24. a 25. prosince. „Pokud by někdo potřeboval test například pro cesty do zahraničí, může využít testovací místo na pražském letišti," uvedl v úterý Kulhánek.

Podle seznamu na webových stránkách uzis.cz je v Karlovarském kraji k dispozici 21 testovacích míst. Například Karlovarská krajská nemocnice a.s., která provozuje testovací místa v Chebu a Karlových Varech, ale má už jen minimální kapacitu pro lidi, kteří by potřebovali test a nemají žádanku od lékaře nebo hygienické stanice. Šance otestovat se do Vánoc je tak už minimální.

Nejvíce testovacích míst provozuje v kraji společnost Lab-in, a to jak ve velkých, tak i menších městech. I když podle rezervačního systému mají některá místa ještě volnou kapacitu, termínů rychle ubývá. Větší šance získat potvrzený negativní test tak mají lidé spíše v menších městech.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, osobám s jednou dávkou očkování a osobám s kontraindikací k očkování. Od 22. listopadu se testy na koronavirus až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, testování, Karlovarský, Karlovarský kraj, COVID-19, Vánoce, Pomezí nad Ohří, PCR Test, Petr Kulhánek, očkování, Starostové a nezávislí, Krajská hygienická stanice, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji bude přes svátky otevřeno jedno testovací místo  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.