Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cestování za covidu: Aktuální opatření a na jaké komplikace si dát pozor

PR článek

Od začátku pandemie onemocnění covid-19 se jindy rušné odvětví cestování prakticky zastavilo. Nyní se však situace zlepšuje a spolu s tím se zvyšuje zájem o vycestování do zahraničí. Jaká jsou aktuální opatření a čeho se případně vyvarovat?

Cestovatelská mapa

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky na svých stránkách uveřejnilo tzv. Cestovatelskou mapu, která slouží ke snadnější orientaci v podmínkách cestování. Tato mapa barevně vymezuje země podle rizika nákazy a podmínek pro vycestování. Pokud je daná oblast zelená, cestující z těchto zemí mohou přijet do Česka, aniž by museli vyplnit příjezdový formulář nebo absolvovat PCR test či karanténu. Takovou zemí je však v EU pouze Vatikán. Nejčastěji se na mapě vyskytuje tmavě červená barva, která značí velmi vysoké riziko nákazy v dané zemi. Pokud z ní cestujete do ČR, je nutné, abyste vyplnili příjezdový formulář, který při příjezdu kontroluje česká hraniční kontrola. Rovněž musíte podstoupit PCR test, a to nejpozději 72 hodin před odletem do České republiky. Následuje povinná pětidenní karanténa a po ní je třeba znovu absolvovat PCR test.

Komplikace před cestou i během ní

Přestože se situace u nás značně zlepšuje, počítejte s tím, že se vám nemusí podařit vycestovat. Taková situace může nastat ve chvíli, kdy vám před odletem vyjde pozitivní PCR test na koronavirus. Výsledek může znamenat, že jste skutečně nakažení covidem-19, ale rovněž může značit, že jste onemocnění prodělali v posledních několika měsících. V takovém případě budete muset cestu odložit.

Nejlepším způsobem, jak předejít následkům nečekaných událostí na cestách, je zřídit si cestovní pojištění. Existuje mnoho balíčků, které vám zajistí vrácení peněz ve chvíli, kdy byste do zahraničí nakonec neodletěli, nebo vám pokryjí určité výlohy v případě, že byste měli pozitivní výsledek testu před absolvováním cesty zpět.

Výhled do budoucna

Jak bude probíhat cestování například za půl roku, stále zůstává velkou otázkou. Nicméně pravidla pro cestování po Evropě by mohl výhledově zjednodušit tzv. covid pas. Jedná se o aplikaci v mobilu, která bude obsahovat informace buď o prodělání covidu-19 v uplynulých 90 dnech, o absolvovaném očkování, či o negativním PCR testu. Členské země Evropské unie se však doposud nedokázaly dohodnout na tom, jak by měl covid pas vypadat. Proto se stále spíše jedná o hudbu budoucnosti.

Ohodnoť článek

Štítky epojisteni.cz, cestovní pojištění, cestovatelská mapa, cestování za covidu, COVID-19, cestování, PCR Test, Česko, Evropská unie, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Vatikán, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestování za covidu: Aktuální opatření a na jaké komplikace si dát pozor  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.