Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Karlovy Vary už mají první odběrné místo. V kraji je už 23 nakažených

Další odběrná místa vzniknou v Sokolově a Chebu. Hygienici i lékaři žádají obyvatele, aby do odběrných míst nejezdili. Odběry budou provedeny pouze osobám, které určí hygienik, a budou do odběrných míst pozvány. Toto je důležité dodržovat.

Karlovarská hygienická stanice eviduje k dnešnímu dni 23 nakažených osob. Mezi nakaženými je 11 mužů a 12 žen. Místa nákazy u posledních pacientů nejsou známa. "Víme ale, že k nákaze došlo v České republice. Konkrétní místo neznáme. Testováno bylo 220 osob," uvedla mluvčí hygienické stanice Michaela Zajíčková

V Karlových Varech dnes zahájilo činnost odběrové místo, kde se budou provádět ve spolupráci zdravotníků Karlovarské krajské nemocnice a Hasičského záchranného sboru testy na nákazu koronavirem. K nástupu na testování budou vyzývat občany pracovníci Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje. Test neprovedou zdravotníci nikomu dalšímu, kdo nebude zanesen do databáze hygieniků.

„Vyzýváme všechny občany nejen z Karlových Varů, ale z celého kraje, aby zbytečně nejezdili k odběrovému místu a nekomplikovali dopravu. Odběr bude proveden těm přijíždějícím lidem, kteří budou k testu určeni přímo pracovníky krajské hygieny, budou na seznamu v odběrném místě a přijedou na telefonickou výzvu. Nikomu jinému test proveden nebude,“ upozornil Josef Mašek, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice s tím, že do areálu nemocnice bude přijíždějící vpouštět příslušník policie.

Lidé, které hygienici určí k testování, s sebou musí mít osobní doklad ke zjištění totožnosti. V odběrovém místě jim bude proveden rychlotest. Pokud se prokáže nákaza koronavirem, nemocný bude znovu testován pro ověření výsledku.

„Prosíme naše obyvatele, aby skutečně do místa zbytečně nejezdili a respektovali stanovený postup. Jinak by mohli zkomplikovat například výjezd záchranářů, ale i dopravu v centru města. Děkujeme všem za pochopení,“ dodal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Další odběrová místa se chystají v Sokolově a v Chebu. Fungovat budou ve stejném režimu, jako odběrové místo v krajském městě. Dále zůstávají v provozu dvě odběrové skupiny, které provádějí denně testy přímo v domácnostech na území regionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, nemocnice, rychlostesty, Karlovy Vary, Krajská hygienická stanice, infekční onemocnění, Cheb, Sokolov, Karlovarská krajská nemocnice, Česko, Hasičský záchranný sbor, Josef Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary už mají první odběrné místo. V kraji je už 23 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.