Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

První případ koronaviru evidují v Sokolově, v nemocnicích hrozí kolaps

Dnes v Karlovarském kraji přibyl pouze jeden případ nákazy. Test byl pozitivní u ženy. Hejtman kraje Petr Kubis žádá praktické lékaře o pomoc v nemocnicích. Poslal všem dopis s prosbou o pomoc.

Počet nakažených v Karlovarském kraji stoupl pouze o jednoho pacienta. Nákaza byla prokázána u ženy ze Sokolova. „Máme zjištěno, že nakažená žena byla v kontaktu s nakaženými z Mariánských Lázní,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Karlových Varech Michaela Zajíčková.

Celkem je tak na Karlovarsku 19 nakažených. Na výsledky pěti testů se čeká. Celkem bylo testováno 149 osob. Od zítřka by se mělo začít na Karlovarsku testovat takzvanými rychlotesty. Kraj jich obdržel tři tisíce.

Vzhledem k vznikající situaci se hejtman Petr Kubis obrátil dopisem na lékaře v primární péči, které požádal o výpomoc především na interních odděleních nemocnic na území Karlovarského kraje. „Ač vyhlášení nouzového stavu, mně jako hejtmanovi Karlovarského kraje, umožňuje povolat lékaře k určenému poskytování zdravotních služeb, nechci tohoto institutu využívat a dovoluji si laskavě a zdvořile požádat vás, zdravotníky o pomoc. Vím, že primární péče je rovněž velmi důležitou součástí poskytování zdravotních služeb, ale věřím, že jste odložili veškerou plánovanou, odkladnou péči, jako preventivní prohlídky, pracovně lékařské služby a pacienti jsou instruováni, aby fyzicky nenavštěvovali Vaše ordinace. Tedy věřím, že v rámci vlny solidarity, která v současné době zaplavila Českou republiku, bude alespoň část z vás ochotna výpomoci vašim kolegům v nemocnicích,“ napsal mimo jiné hejtman Petr Kubis v dopise s tím, že dobrovolníci se mají hlásit řediteli zdravotního úseku Karlovarské krajské nemocnice Josefu Maškovi.  

Nemocnice v kraji uzavřely své vchody. Vstupovat do zařízení se dá pouze přes speciálně postavený stan, kde jsou příchozí kontrolováni, zejména je jim měřena teplota a předána ústenka. Musí zde rovněž sdělit důvod návštěvy nemocnice.

Od dnešního dopoledne platí na území celého Karlovarského kraje nařízení zákazu vstupu, pobytu a pohybu osob bez ochranných prostředků dýchacích cest (roušky, respirátory, šátky, šály a obdobné tkaniny a materiály).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, nemocnice, Petr Kubis, Sokolov, Krajská hygienická stanice, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Josef Mašek, Karlovarská krajská nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První případ koronaviru evidují v Sokolově, v nemocnicích hrozí kolaps  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.