Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Karlovarském kraji roste nákaza covidem. Situace je pod kontrolou, uklidňuje hejtman

V Karlovarském kraji přibylo za týden 179 případů nákazy covidem-19, což je o 73 více než za týden předchozí, a o 131 více, než jich bylo ještě o týden dřív. Nejvíce případů přibylo ve čtvrtek, a to 41 nových nákaz, zároveň je to nejvíce od konce dubna. Na sto tisíc obyvatel připadá aktuálně 61 nakažených, minulý týden to bylo téměř o polovinu méně. Nejhorší situace zůstává na Karlovarsku, kde se za posledních sedm dní nakazilo 132 lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Počet pacientů s covidem-19 v krajské nemocnici v Karlových Varech se od minulého týdne opět zvýšil. Zatímco na konci minulého týdne to bylo sedm nakažených, aktuálně jich je 12. Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Markéty Singerové leží všichni na standardních lůžkách, jen jeden z nich, ročník 1938, je proti covidu-19 očkovaný.

Nemocnice má pro případ nárůstu počtu nakažených pacientů vyčleněno 20 lůžek na infekčním oddělení. V případě zrychlení epidemie aktivuje nemocnice pandemický plán a vyčlení další lůžka i na ostatních odděleních, jako tomu bylo letos na jaře.

Aktuálně se nákaza nyní nejvíce šíří v okrese Karlovy Vary, kde za poslední týden přibylo 132 infikovaných, což je 115,41 případu na 100.000 obyvatel. Ostatní okresy jsou na tom zatím relativně dobře, i když i tam počet případů lehce stoupl. Na Sokolovsku se za posledních sedm dní nakazilo 22 lidí a na Chebsku 23.

Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) zůstává epidemická situace v kraji pod kontrolou. Hygienici zatím podle něj nechystají žádná lokální opatření kvůli šíření nákazy. Nemocnice prozatím nebudou vyhlašovat zákazy návštěv. Potřeba je ale podle hejtmana motivovat lidi k očkování, a to zejména mladé, u kterých je proočkovanost nízká.

V kraji pomáhá s očkováním posilující dávky v pobytových zařízeních sociálních služeb mobilní tým. Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové projevilo zájem devět zařízení. V části z nich už zdravotníci mobilního týmu očkovali. „Ve třech zatím termín určen není z důvodu souběžného očkování proti chřipce nebo probíhající nákaze nejčastěji respiračními onemocněními nebo z důvodu nutnosti zajištění souhlasů opatrovníků klientů,“ uvedla Pavlíková.

Dalších 20 zařízení si očkování posilující dávkou zajistí samo, prostřednictvím praktických lékařů nebo dohody s místním očkovacím centrem. Zaměstnanci jsou buď očkováni současně s klienty očkovacím týmem, nebo u svých praktických lékařů či v očkovacím centru, uvedla mluvčí.

V celém kraji podali zdravotníci od začátku očkování 318.512 dávek vakcín, očkovali 161.937 lidí, což je přibližně 55 procent všech obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 154.058 lidí, tedy téměř 52 procent všech obyvatel kraje. Očkování takzvanou posilující dávkou má 2517 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Covid, Kulhánek, Kraj, Karlovarský kraj, infekční onemocnění, COVID-19, očkování, Karlovarská krajská nemocnice, Jana Pavlíková, Karlovy Vary, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji roste nákaza covidem. Situace je pod kontrolou, uklidňuje hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.