Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Sehnat stomatologa do menších měst je problém, radnice vypisují finanční bonusy

Půl milionu korun, možnost přidělení městského bytu, umístění dětí do školy nebo školky. To jsou některé benefity, kterými lákají radnice v Karlovarském kraji stomatology a některé další ambulantní specialisty do svých měst. Jenže lékařů je nedostatek a mnozí z nich nemají o otevření ordinace v malém městě zájem.

„Máme připraven milion korun pro dva stomatology, které nutně do města musíme sehnat. Celkem máme v Ostrově jedenáct zubařů, ale tři jsou v důchodovém věku a dvě lékařky na mateřské dovolené. Snažili jsme se dohodnout se stávajícími lékaři rozšíření počtu pacientů, ale nechtějí na to přistoupit,“ vysvětluje starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

Určitá solidarita ale v Ostrově panuje. Někteří stomatologové totiž slíbili, že případným zájemcům pomohou a nabídnou jim například prostory svých ordinací nebo technické vybavení. „Vedle finančního bonusu můžeme zajistit přidělení městského bytu, nebo umístění dětí do škol a školek. Takže se o lékaře, které do našeho města lákáme, umíme postarat po všech stránkách,“ pokračuje dále starosta Ostrova.

Vedení radnice si je ale vědomo skutečnosti, že zanedlouho by mohl nastat problém i s nedostatkem praktických lékařů a některých dalších ambulantních specialistů. „Přemýšlíme na možností vypsání nějakého komplexního programu na podporu lékařů, který bychom vždy přizpůsobili hledané specializaci,“ dodal Jan Bureš.

Podobný problém mají i v Nové Roli, kde rovněž stomatolog chybí. „Máme dva praktiky pro dospělé i dětskou lékařku. Rehabilitace a odborná ordinace gynekologa jsou součástí našeho zdravotního střediska. Chybí nám však stomatolog. Částečně vybavená zubní ordinace je prázdná již téměř sedm let,“ konstatuje Jitka Pokorná (SNK1), starostka Nové Role s tím, že podobný problém mají i jinde.

Systém benefitů nabízí i Karlovarský kraj, který láká lékaře, primáře a sestry do krajských nemocnic na finanční bonusy. Nyní kraj připravil pobídkový program pro praktické lékaře a pediatry.  „Do budoucna uvažujeme o dohodě se starosty na rozšíření dotačního programu také o podporu vzniku ordinací zubařů, neboť i jejich nedostatek v našem regionu výrazně pociťujeme,“ slíbil Petr Kulhánek (STAN) hejtman Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/Rato Gerber

Štítky stomatolog, Karlovarský kraj, benefit, peníze, dotace, bonusy, stomatologie, radnice, lékař, Ostrov, Jan Bureš, ODS, Petr Kulhánek, Nová Role, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sehnat stomatologa do menších měst je problém, radnice vypisují finanční bonusy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.