Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Situace v chebské nemocnici se opět dramatizuje

Tentokrát se však nejedná o problémy a koronavirovou pandemií, ale avizovaným odchodem primáře interny Stanislava Adamce. Ten v minulém měsíci podal výpověď, kterou odůvodnil personálním marasmem panujícím na jeho oddělení.

„My jsme na kritickou situaci v chebské nemocnici upozorňovali už v minulém roce a pandemie covidu ji ještě více vyhrotila. Bohužel za město Cheb s tím nemůžeme nic moc dělat. Můžeme pouze nabízet nějaké benefity, jako jsou například byty a další věci, nicméně hlavním zřizovatelem nemocnice je kraj a řešit to musí on,“ uvedl Antonín Jalovec (VPM), starosta města Cheb, po čtvrtečním jednání zastupitelstva města, na kterém se aktuální neutěšená situace v nemocnici řešila. Výpověď primáře Stanislava Adamce, který na sebe upozornil v zimě, kdy na svém facebookovém profilu zveřejnil informaci o tom, že v chebské nemocnici je situace ohledně nemoci covid-19 kritická a dochází k selekci pacientů, je totiž pro nemocnici velmi nepříjemná.

„Situaci popsal primář Adamec velmi jednoznačně a vše nasvědčuje tomu, že jeho rozhodnutí se jen velmi těžko podaří zvrátit. Primář navíc zmínil, že z nemocnice brzy odejdou i lékaři, kteří sem přišli na dočasnou výpomoc. Interna se tak dostane do situace, kdy nebude schopna pokrýt ani služby. A to je před personálem léto a doba dovolených, kterou si zejména z personálních a covidových důvodů nestihli vyčerpat ani v loňském roce,“ popisuje aktuální situaci chebská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO).

K nastalé situaci se vyjádřil i mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký, který uvedl: „Nemocnice se k pracovně právním vztahům, s ohledem na jejich charakter, veřejně nevyjadřuje. Pan primář odchází na základě vlastního rozhodnutí a společnost učiní veškeré nezbytné kroky k tomu, aby toto rozhodnutí nemělo dopad na rozsah a kvalitu poskytované péče.“

Zastupitelé Chebu svým usnesením vyzvali vedení Karlovarského kraje k urychlenému řešení situace na oddělení interny v chebské nemocnici. „Dále žádáme o podání informací, jak bude tento stav řešen a jaké kroky budou ze strany vedení kraje podniknuty,“ dodává Gabriela Dostálová.

Vedení Karlovarského kraje již údajně situaci v chebské nemocnici řeší. Podle uvolněného krajského zastupitele pro zdravotnictví Josefa Märze (nez.) to ale není jednoduché. „Situaci týkající se odchodu primáře interny chebské nemocnice Stanislava Adamce už vedení KKN samozřejmě řeší. Dlouhodobě vyvíjíme aktivity v oblasti náboru, inzerujeme a oslovujeme vhodné kandidáty. Snažíme se zkoordinovat alespoň dočasné možnosti s karlovarskou internou, jsme otevřeni další společné komunikaci s  Adamcem ohledně tohoto problému. Uděláme všechno pro to, abychom pro interní oddělení v Chebu získali specialistu – primáře, který tým povede. V případě, že budou mít představitelé města Chebu zájem, můžeme například přímo na jednání vedení města současný stav popsat a vysvětlit naše další kroky,“ sdělil Josef März. Ten se zanedlouho ujme postu generálního ředitele Karlovarské krajské nemocice a měl by se osobně s primářem Adamcem, který připouští určitou šanci na stažení výpovědi, setkat v příštím týdnu.

Informace o tom, že se bude s primářem Adamcem konečně jednat, kvituje i krajská zastupitelka a poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která si ale myslí, že se jednat mělo daleko dříve. Navíc upozorňuje na fakt, že se od prosince roku 2020 ani jednou nesešla dozorčí rada Karlovarské krajské nemocnice. „Pokud nám chce někdo tvrdit, že je zdravotnictví a nemocnice v kraji jeho prioritou, musí ho řešit a mít pod kontrolou,“ dodala poslankyně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky nemocnice cheb, interna, výpověď, zastupitelstvo, Cheb, Karlovarský kraj, nemocnice, Karlovarská krajská nemocnice, Josef März, Jana Mračková Vildumetzová, Parlament České republiky, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v chebské nemocnici se opět dramatizuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.