Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé trpící migrénou a silnou bolestí hlavy se už nebudou muset léčit v Praze nebo Plzni

V Karlovarském kraji zahájilo provoz Centrum diagnostiky a léčby bolestí hlavy. Specializované neurologické pracoviště je prvním svého druhu v kraji a jako jediné v regionu bude v budoucnu moci pacientům aplikovat i moderní biologickou léčbu.

„Pro náš kraj se tak podařilo získat další pracoviště, které nabízí pacientům péči, za kterou museli dosud dojíždět například do Prahy nebo Plzně. Především pro pacienty trpící opakovanými četnými ataky migrény nebo závažnými tenzními bolestmi hlavy je pak zcela zásadní, že se jim v kraji může dostat nejmodernější a velmi účinné léčby pouhé dva roky poté, co byla v České republice poprvé použita,“ uvedl Josef März (nez.) uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

Podstatnou novinkou je možnost využití špičkové biologické léčby přímo v Karlovarském kraji. Ta byla vyvinuta v USA a relativně nedávno se začala zavádět v i České republice. Pacientem nově otevřen ambulance se ale nemže stát každý a úplně stejně, zdaleka ne každému může být ona biologická léčba indikována.

„Ta je vhodná u pacientů, kteří splňují kritéria České společnosti pro bolesti hlavy a jednotlivých pojišťoven. Vhodná je hlavně v těch nejzávažnějších případech, kdy klasické metody selhávají, případně vedou k závažným nežádoucím účinkům,” říká Evgeni D. Kavrakov, neurolog a odborný garant nového centra.

Podle statistik neurologů postihují závažné bolesti hlavy zhruba 24 tisíc osob. V Karlovarském kraji se podle odhadů bude jednat o zhruba pět stovek pacientů. V jejich případě se dosud nejčastěji bolesti řešily za pomocí běžných analgetik.

“Problém je, že dlouhodobé užívání klasických analgetik může vést k závislostem, především v případě opiátů, nebo ke vzniku druhotných problémů. Například u ibuprofenu jde o žaludeční vředy a podobně. Navíc jsou i závažné formy bolesti hlavy, způsobené právě nadužíváním klasických analgetik, kde ta novější léčba může pomáhat,” pokračuje Kavrakov a vysvětluje, že moderní biologická léčba působí preventivně. “Zjednodušeně řečeno je princip takový, že lék blokuje bud´ přímo receptory pro látku která je spouštěčem bolesti, nebo dokonce látku samotnou. Díky tomu se u velkého počtu pacientů sníží počet atak bolesti a řadu z nich dokážeme vrátit i do běžného kvalitního života,“ dodává neurolog a garant nového centra s tím, že se biologická terapie nepodává jednorázově, ale jde o dlouhodobou a tedy i velmi nákladnou léčbu.

Biologická léčba je aplikována pouze injekčně v certifikovaných pracovištích, mezi které se nově zařadila i nemocnice v Karlových Varech. Karlovarské pracoviště léčby bolesti hlavy ale nebude běžně přístupné pacientům bez žádanky a bez jasné indikace.

„Podmínkou pro přijetí ke konzultaci a eventuální léčbě je proto minimálně doporučení obvodního lékaře nebo ambulantního neurologa, kteří musí vyplnit i určený formulář s nezbytnými informacemi o pacientovi. Ten by si zároveň při první návštěvě centra měl přinést i potřebnou medicínskou dokumentaci, která pomůže při stanovení vhodné metody léčby,“ dodal Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky migréna, centrum bolesti hlavy, KKN, Karlovarský kraj, biologická léčba, bolest hlavy, léčba, pacient, Praha, Plzeň, Česko, Josef März, USA, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé trpící migrénou a silnou bolestí hlavy se už nebudou muset léčit v Praze nebo Plzni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.